Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji

U znak sjećanja na žrtve stradale u masakru 27. maja 1992. godine u Ulici Ferhadija (tadašnja Vase Miskina), kada je od agresorske granate ubijeno 26 i ranjeno 108 naših sugrađana, članovi porodica žrtava su zajedno sa brojnim građanima te delegacijama Kantona, Grada, Općine Centar i udruženja građana, 27. maja 2015. godine položili cvijeće kod spomen-ploče i minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast nastradalima.
Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji

U ime Općine Centar, cvijeće su položili Mustafa Resić i Adil Katica, savjetnici načelnika Dževada Bećirevića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Nedžada Ajnadžića, te vijećnik Dževad Topić Topa.

 

-Ovaj masakr koji se desio na današnji dan u opkoljenom Sarajevu je jedan od najtežih dana u historiji ovog grada, jer je agresor ovim činom genocida na tako organizovan i promišljen način pokazao kakve ima namjere sa stanovnicima opkoljenog grada. Stravična je činjenica koja pokazuje koliko ima ovakvih mjesta u ratnom Sarajevu na kome su ubijani civili od školskih dvorišta, dječijih igrališta, u redovima za hljeb i vodu, na tržnicama... Zahvaljujući hrabrosti naših branitelja u redovima Armije i MUP-a RBiH te ostalim civilnim strukturama poput ljekara i ostalog medicinskog osoblja, vatrogasaca i drugih, koji su svojom hrabrošću spasili ovaj grad, ostali smo da danas svjedočimo o zločinima nad civilima i da se sjećamo naših ubijenih sugrađana – kazao je Resić nakon polaganja cvijeća.

 

Jedna od žrtava prvog masakra nad civilima u opkoljenom gradu bila je i Sanija Hafizović koja je tog dana krenuvši na posao svratila da kupi hljeb za svoju porodicu kada je pala granata.

 

-Samo što sam stala u red za hljeb osjetila sam udar i nakon što se dim razišao vidjela sam da sjedim na ulici, jer od siline eksplozije nisam ni osjetila da su geleri granate nanijeli mi povrede po nogama. Neka djevojčica je ispred mene umirala. Dok mi je niz noge lila krv prešla sam ulicu gdje su me neki ljudi stavili u auto i odvukli u bolnicu. Zahvaljujem dragom Bogu što sam preživjela taj dan. Svaki put kada prolazim ovom ulicom podsjeti me na taj dan i često sanjam taj događaj, koji nikada ne smijemo zaboraviti, jer  smo mi narod nažalost sklon zaboravu – prisjetila se tog događaja Sanija Hafizović.

 

Prije 23 godine, dok su čekali u redu za hljeb u Ferhadiji su ubijeni naši sugrađani: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Silić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti