Aktivnosti Općinskog štaba civilne zaštite Općine Centar

Općinski štab civilne zaštite Centar održao je 20. maja 2015. godine sjednicu kojom je predsjedavao Vahid Bećirević, načelnik Štaba CZ i pomoćnik općinskog načelnika za civilnu zaštitu. Sjednici su prisustvovali, osim pomoćnika načelnika Općine Centar predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Bjelave, Crvenog križa i Veterinarske stanice Općine Centar, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo te Doma zdravlja „Vrazova“.
Aktivnosti Općinskog štaba civilne zaštite Općine Centar

Na sastanku je Fuad Babić, koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo prezentovao informaciju o saniranim klizištima tokom 2014. godine na području središnje gradske općine, za čiju realizaciju je Općina Centar iz svog budžeta izdvojila 1.183.000 KM.

 

U toku su istražni radovi u svrhu izrade glavnog projekta nove saobraćajnice Podgaj-Tekija; urađen je projekat za izgradnju potporne konstrukcije sa drenažnim sistemom i fekalnom kanalizacijom u Alipašinoj ulici 252-257, gdje su tokom ove godine započeli radovi na sanaciji klizišta; urađena je geodetska podloga za izradu glavnog projekta sanacije klizišta u Ulici Višnjik; postavljene su zaštitne mreže preko stijena i riješena odvodnja površinskih voda u ulicama Soukbunar 205-207 i Porodice Foht 86. Tokom prošle godine okončana je sanacija klizišta u Ulici Nahorevo do broja 47a, kod broja 125  i preko puta brojeva 24 i 26 gdje su ugrađeni armirano-betonski gabioni i novi drenažni sistem. Također je urađena sanacija pristupnog puta do naselja Grdonj, dok je na klizištu u Ulici Abdurahmana Muharemije do broja 17 urađena sanacija kanalizacionog i drenažnog sistema. Za klizište Mrakuša 17 završena je izrada geodetskih podloga i glavnog projekta sanacije. Tokom proljeća ove godine započeli su radovi na rekonstrukciji stepeništa u Pruščakovoj ulici, navedeno je u izlaganju.

 

Sulejman Vranac, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“, je prisutnima predstavio program edukacije učenika osnovnih škola sa područja Centra iz oblasti zaštite od požara koji treba biti realizovan u periodu septembar – decembar 2015. godine. Pripadnici ove brigade će za učenike 11 osnovnih škola sa Centra održati predavanja na temu zaštite od požara i elementarnih nepogoda. Projektom je planirano da djeca nauče kako preventivno djelovati da ne dođe do požara, na koji broj telefona dojaviti požar i kako se ponašati u takvim situacijama, edukovat će i nastavno osoblje škola o najefikasnijem načinu evakuisanja učenika i osoblja iz objekta zapaljene škole... U prostorijama osnovnih škola planirano je održavanje teoretskih predavanja, a u prostorijama DVD „Bjelave“ praktična obuka učenika i nastavnog osoblja.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti