Održana 33. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 21. maja 2015. godine održana je 33. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio doc. dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.
Održana 33. sjednica Općinskog vijeća Centar

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Vijećnici su na ovoj sjednici informisani da je općinski načelnik donio odluku o pokretanju postupka za izbor izvođača radova za projekte izgradnje vodovoda za područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja, i to sa izvorišta Bijele stijene (općina Centar) i izvorišta Klanice (općina Stari Grad). Kako se ne bi gubilo vrijeme odlučeno je da se tender raspiše prije završetka procedure otkupa zemljišta odnosno postupka eksproprijacije zemljišta kojeg vodi Općina Stari Grad. Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa mogli bi početi radovi, za koje je u ovogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđeno 810.000 KM.

 

 

Nova odluka o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija

Općinsko vijeće je usvojilo novu Odluku o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar. Odlukom su utvrđeni kriteriji, uvjeti, način i postupak dodjele u zakup poslovnih prostorija i poslovnih zgrada, zatim zasnivanje i prestanak zakupa, visina i način plaćanja zakupnine.

 

Izradi nove odluke se pristupilo jer su se u primjeni dosadašnje odluke iz 2007. godine pojavljivali određeni problemi i mnogo situacija koje nisu bile regulisane Odlukom, kao i zbog potrebe da se pojedina rješenja kvalitetnije propišu u interesu i zakupaca i Općine, spriječi nastajanje velikih dugovanja zakupaca i obezbijedi što efikasnija naplata zakupnine te stimuliraju redovne platiše.

 

Kako bi se smanjila mogućnost nastajanja velikih dugovanja za zakupninu, usvojen je prijedlog da se ubuduće općinske poslovne prostorije dodjeljuju u zakup na period od dvije umjesto na pet godina kako je to bilo do sada. U cilju stimulisanja zapošljavanja mladih usvojen je prijedlog da se zakupcima mlađim od 30 godina umanji iznos zakupnine poslovnog prostora za 15%.

 

Jedna od značajnijih novina u odnosu na prethodnu odluku je odredba kojom je propisano da zakupac koji duguje Općini Centar za zakupninu nema pravo na dodjelu u zakup drugih općinskih poslovnih prostorija. Osim toga, preciziran je način dodjele poslovnih prostora pripadnicima boračke populacije kojima se putem posebnog javnog oglasa dodjeljuje kvota od 20% od slobodnih općinskih poslovnih prostorija. S tim u vezi izmijenjen je dosadašnji način bodovanja za učešće u oružanim snagama RBiH tako da se sada bodovanje vrši za svaki puni mjesec učešća a ne za svaku punu godinu.

 

Novom odlukom je proširena mogućnost dodjele u zakup poslovnih prostora neposrednom pogodbom putem prava prvenstva, i to pod povoljnim uvjetima: predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama sa sjedištem u Centru, ustanovama od značaja za BiH iz oblasti kulture i obrazovanja, klubovima nezavisnih vijećnika koji participiraju u radu Općinskog vijeća, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i savezu, vjerskim zajednicama i nacionalnim društvima za obavljanje njihove djelatnosti, izvornim vlasnicima poslovnih prostorija ili njihovim nasljednicima prvog reda.

 

Jedna od novina je uvođenje mogućnosti za obnovu ugovora o zakupu sa ranijim zakupcem protiv koga je zbog dugovanja zakupnine pokrenut sudski postupak, pod uvjetom da u cjelosti izmiri dug. Novom odlukom usklađeni su i iznosi zakupnine.

 

U odredbama koje regulišu pitanje nužnih ulaganja u adaptaciju poslovnih prostora novost je da će, zbog ekonomičnosti i isplativosti, ubuduće Općina finansirati izvođenje takvih radova, a ako su potrebna značajnija sredstva da se to omogući zakupcu uz priznavanje 60% sredstava u nužna ulaganja.

 

Na ovoj sjednici Vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli firmi ''Main Street'' d.o.o. Sarajevo u petogodišnji zakup općinske poslovne prostorije u Ulici Ferhadija 5, površine 178,80 m2, pod uvjetom da izmiri dugovanja dosadašnjeg zakupca po osnovu neplaćene zakupnine.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je usvojilo odluku o načinu i uslovima prodaje putem licitacije neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje poslovnih objekata A2 i B2, u skladu sa Regulacionim planom ''Koševsko brdo''. Na ovoj sjednici su donesena rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata i rješenje o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u korist Općine Centar radi izgradnje spomen-obilježja kod raskrsnice ulica Hakije Kulenovića i Dajanli Ibrahim-bega.

Vijeće je prihvatilo ponudu za zamjenu nekretnina – zemljišta u cilju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu planiranom za izgradnju poslovnog prostora u Ulici Patrotske lige, za što je izdata urbanistička saglasnost. Ovom zamjenom će zemljište na lokalitetu Panjina kula Općina iskoristiti za proširenje saobraćajnice, a na sjednici je predloženo da se tu izgradi košarkaško igralište. Prihvaćena je i ponuda za prodaju 1/3 idealnog dijela stana u prizemlju i na II spratu u Ulici Vrazova 8.

 

Vijeće je donijelo odluku kojom se Zijadi Garbo odobrava nastavak privremenog korištenja stana u Ulici Kulina bana 17.

 

Općinsko vijeće je poništilo raniju odluku o objavljivanju Javnog oglasa za imenovanje članova Općinske izborne komisije Centar Sarajevo kojima mandat ističe 2015. godine i donijelo odluku o ponovnom objavljivanju Javnog oglasa.

 

Vijećnici su primili k znanju informaciju o Registru budžetskih korisnika Općine Centar za 2016. godinu koji će biti objavljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

I na ovoj sjednici općinski vijećnici su uputili pitanja i inicijative, od kojih je većina dobila podršku Vijeća i bit će upućene u dalju proceduru.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti