Proslava Đurđevdana na Gorici

Danas Romi iz cijelog svijeta slave svoj praznik Đurđevdan/Ederlezi, kojim obilježavaju dolazak proljeća u čiju čast se svečano oblače, stavljaju nakit, pjevaju romske pjesme, plešu romsko kolo i peku janje. Kuće se ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama, a rano ujutro se kupaju u vodi s cvjetovima kao znak dobrodošlice proljeću.
Proslava Đurđevdana na Gorici

U Ulici Dajanli Ibrahim-bega na Gorici lokalno stanovništvo se od ranih jutarnjih sati priprema da obilježi romski praznik.

 

Tim povodom su 6. maja 2015. godine predsjedavajući Općinskog vijeća Centar doc. dr. Nedžad Ajnadžić  i dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević posjetili romsko naselje na Gorici i čestitali domicilnim stanovnicima Đurđevdan.

 

-Na Goricu smo došli da, u ime Općinskog vijeća i načelnika Dževada Bećirevića, čestitamo našim komšijama Romima njihov najveći praznik, sa željama za dobro zdravlje, sreću i prosperitet. Naša je želja da im budemo dobre komšije kao što su oni nama. Živim u neposrednoj blizini ovog naselja i moram reći da sam izuzetno zadovoljan našim dobrosusjedskim odnosima– kazao je Ajnadžić tokom današnje posjete. 

 

Stanovnici romskog naselja na Gorici bili su prijatno iznenađeni posjetom delegacije Općine Centar.

 

-Kada predstavnici vlasti dođu među narod i čestitaju mu njegov praznik to pokazuje da razumiju i poštuje nas Rome– kazao je Sejdo Bajrić Nono. Među onima koji su vodili goste iz Općine Centar kroz cijelo naselje bio je i Ramiz Pašić, sin rahmetli Huseina Hasanija poznatijeg kao čika Mišo, od kojeg je preuzeo posao čistača cipela u Titovoj ulici.

 

Povodom Đurđevdana Općina Centar je u saradnji sa Narodnom kuhinjom ''Stari Grad'' obezbijedila 100 paketa sa osnovnim životnim namirnicama koji su tokom jučerašnjeg dana uručeni romskim porodicama.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti