Premijera dokumentarnog filma ''Heroji u bijelom''

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, održana je 5. maja 2015. godine u Domu mladih na Skenderiji premijera dokumentarnog filma ''Heroji u bijelom – Od zakletve do herojstva'' autorica Esme Velagić i Sanele Kapetanović, koji je snimljen u produkciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti BiH ''Haber''.
Premijera dokumentarnog filma ''Heroji u bijelom''

 

U ime Općine Centar, kao zlatnog sponzora ovog filma koja je donirala 15.000 KM, prisustvovali su načelnik Dževad Bećirević, predsjedavajući Općinskog vijeća doc. dr. Nedžad Ajnadžić koji je i koproducent filma te dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević. Počasni gost na filmskoj premijeri je bila Florence Hartmann, novinarka i književnica, bivša glasnogovornica Haškog suda i počasna građanka Sarajeva.

 

Ovaj dokumentarni film prikazuje intervjue sa 22 doktora koji su bili učesnici potresnih događaja tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Akteri filma svjedoče o herojskom učešću doktora i drugog medicinskog osoblja u vrijeme agresije na našu zemlju, kada su se najosjetljivije hirurške operacije izvodile bez anestezije i sa priručnim alatima.

 

U svom obraćanju prisutnima načelnik Bećirević je kazao: -Ponosni smo na heroine i heroje u bijelom koji su nadljudskom snagom i umijećem spašavali živote boraca i civila u opkoljenom Sarajevu, Žepi, Goraždu, Srebrenici, Bihaću i drugim gradovima naše zemlje. I danas, u ovom svečanom trenutku valja se zapitati: hoće li u vremenu mira ikada biti iskazana tako snažna i duboka ljudskost i solidarnost- kazao je Bećirević i dodao da će Općina Centar nastaviti podržavati sve nove projekte koji će vjerodostojno kazivati o veličanstvenoj borbi za odbranu i slobodu naše lijepe i jedine domovine Bosne i Hercegovine.

 

Uz čestitke za Dan Općine Centar, predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da dugujemo veliku zahvalnost živim herojima u bijelom koji nakon skoro dvije decenije od okončanja rata govore istinu o humanoj misiji i časnoj ulozi koju su imali u redovima oslobodilačke Armije RBiH tokom krvave agresije na našu domovinu. -Ovaj film je orden za svakog ljekara i medicinsko osoblje koji su imali značajnu ulogu u odbrani države Bosne i Hercegovine. Naredni projekt koji planiramo realizovati u saradnji sa produkcijom ''Haber'' će govoriti o poginulim i umrlim herojima u bijelom poput prim. dr. Abdulaha Nakaša, dr. Safeta Ćibe, dr. Gorana Ćorića, dr. Jasmina Merdžanića i drugih doktora koji su imali časnu ulogu tokom ratnih dešavanja u BiH–rekao je Ajnadžić.

 

Nakon premijere filma uručene su zahvalnice Udruženja ''Haber'' za sveukupni doprinos u širenju i očuvanju istine o dešavanjima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zahvalnice su, između ostalih, primili predsjedavajući Vijeća Nedžad Ajnadžić i načelnik Dževad Bećirević u ime Općine Centar.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti