Okupljanje pripadnika Odreda ''Zagreb'' za Dane Općine Centar

Obilježavajući Dane Općine Centar (od 2. do 9. maja) okupili su se 5. maja 2015. godine u prostorijama Mjesne zajednice ''Marijin dvor-Crni vrh'' (Dolina 7) nekadašnji pripadnici Odreda ''Zagreb'' kako bi se prisjetili slavnih majskih dana ratne 1992. kada su učestvovali u odlučujućim bitkama za odbranu Sarajeva i nezavisne Bosne i Hercegovine.
Okupljanje pripadnika Odreda ''Zagreb'' za Dane Općine Centar

O ovoj vojnoj jedinici i ulozi u odbrani grada govorio je njen pripadnik Sead Halilović koji je i predsjednik skupštine Udruženja ''Odred Zagreb''. -Ova vojna jedinica, koja je formirana od dobrovoljaca 10. aprila 1992. godine, prvo je bila smještena na Ciglanama, a zatim u hotelu ''Zagreb'' po kome je i dobila ime. Formiranjem Teritorijalne odbrane RBiH preimenovana je u Jedinicu za specijalne namjene ''Odred Zagreb'', a njeni komandanti su bili Enis Srna i Salih Džinić. Jedinica je učestvovala u svim ključnim bitkama za obranu Sarajeva, počev od Trebevića, Čoline kape, u krugu tvornice ''Pretis'' u Vogošći, u borbama kod tzv. ''Božića pumpe'' u Briješću, u odbrani zgrade Predsjedništva RBiH, na Debelom brdu i Zlatištu, na Vrbanja mostu, tokom zauzimanja Vojne bolnice i kasarne Maršal Tito, na Vracama, Pofalićima, Dobrinji, Kasindolu... Formiranjem Prvog korpusa u septembru 1992. godine naša jedinica je postala dio Treće motorizovane brigade, da bi naš ratni put završio u 124. viteškoj motorizovanoj brigadi. O ratnom putu Odreda ''Zagreb'' najbolje govori podatak da u njemu nije bilo borca koji nije ranjen najmanje jedanput– kazao je Halilović.

 

 

Na druženju pripadnika ove jedinice 5. maja bila je i Behireta Hamzić za koju saborci imaju samo riječi hvale i od milja je zovu tetka Berka. –Početkom rata pobjegla sam sa Vraca i priključila se jedinici koju je tada vodio rahmetli Enis Srna, a koja je bila smještena u hotelu ''Zagreb''. Za svaku vojnu akciju sam ispraćala i dočekivala naše borce, kuhala im i pomagala u stacionaru oko ranjenih i sve što je tada trebalo. I moj tada maloljetni sin se sa 14 godina priključio ovoj jedinici, a ranjen je u 15. godini u borbama na Stupu. Pošto je bio maloljetan, morala sam potpisati da se slažem da uzme pušku i ide braniti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu– prisjetila se ratnih vremena Behireta Hamzić.

 

 

Članovi Udruženja ''Odred Zagreb'' planiraju uputiti inicijativu Općinskom vijeću Centar za postavljanje spomen-ploče u blizini hotela ''Zagreb'' u Ulici Valtera Perića, kao znak sjećanja na sve pripadnike ove ratne jedinice.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti