Svečana sjednica povodom Dana Općine Centar

U prepunoj velikoj sali Općine Centar održana je 5. maja 2015. godine svečana sjednica Općinskog vijeća Centar u povodu 2. maja – Dana Općine Centar. Sjednicu je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća doc. dr. Nedžad Ajnadžić. Osim vijećnika te boraca i članova porodica poginulih branitelja, svečanom skupu su prisustvovali i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Sejo Bukva, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Suljo Agić, načelnici drugih općina i ostali gosti.
Svečana sjednica povodom Dana Općine Centar

Nakon intoniranja državne himne učesnici sjednice odali su počast šehidima i poginulim borcima, kao i svim drugim žrtvama agresije.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je uputio riječi dobrodošlice svim gostima, a posebno Florence Hartmann, uvaženoj francuskoj novinarki i književnici, bivšoj glasnogovornici Haškog suda, počasnoj građanki Sarajeva i velikom borcu za pravdu i istinu.

 

Čestitajući praznik svim građanima općine Centar, Ajnadžić je naglasio da ova lokalna zajednica mora biti razvojni dio prosperitetnog i razvijenog grada Sarajeva, najuzorniji dio jake ekonomski i privredno stabilne BiH državne zajednice koja u perspektivi treba biti integrisana u zajednicu naprednih zemalja Evrope, kao i u NATO savez. -Uradilo se puno, ali imamo raditi još dosta toga. Naše opredjeljenje jeste stalna izgradnja lokalne zajednice kao sredine ugodnog življenja i oblikovanje administracije po mjeri građana bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadaju. Želimo službe Općine otporne na mito i korupciju, želimo moćan komunalni servis i modernu infrastrukturu. Hoćemo moderne rubne dijelove Općine sa jasnom perspektivom, kontinuiran napredak malog biznisa i poduzetništva, želimo koristiti turističke resurse koji su veliki potencijal za ekonomski prosperitet, a poljoprivredu postaviti u granice modernog sa visokim ekonomskim i finansijskim efektima- naglasio je Ajnadžić i dodao da treba poklanjati veću pažnju tekovinama odbrambeno-oslobodilačkoga rata i ujedno pružati podršku malom biznisu kako bi prvenstveno pripadnici boračke populacije putem samoodrživosti sve manje bili socijalna kategorija.

 

Čestitke za Dan Općine uputio je i načelnik Dževad Bećirević, koji je i sam bio borac Armije RBiH. Naglasivši da je Općina Centar ponosna što historijski 2. maj slavi kao svoj rođendan, prije svega kao dan sjećanja i najdubljeg poštovanja prema poginulim borcima i živim herojima odbrane naše općine, Sarajeva i države BiH, Bećirević je kazao: –Njima dugujemo izgradnju centralnog spomen-obilježja koje će biti posvećeno herojima odbrane Sarajeva, što je civilizacijska obaveza. Općina Centar je već kupila zemljište na Skenderiji, na lokaciji kod biste Vladimira Perića Valtera, i trenutno se radi na idejnom rješenju budućeg spomen-obilježja- rekao je načelnik Bećirević i dodao da će Općina Centar svaki njen naredni rođendan dočekati jača, uspješnija i prosperitetnija.

 

U ime Mjesnog odbora JOB ''Unija veterana'' Soukbunar skupu se obratio Nedim Salčin i kazao da ga raduje prisustvo velikog broja bivših boraca ovom skupu i izrazio uvjerenje da Općina Centar ima snage i za naredne pobjede. -Naš zadatak je da mladim naraštajima prenosimo istinu o našoj oslobodilačkoj borbi- rekao je Salčin i pozvao učesnike da se pridruže proslavi Dana Odreda TO ''Soukbunar''.

 

Svečanom skupu se obratila i Florence Hartmann i izrazila zadovoljstvo što je gost u Općini Centar i gradu Sarajevu gdje uvijek rado dolazi, te svima uputila čestitke za Dan Općine Centar a posebno načelniku Bećireviću i predsjedavajućem Ajnadžiću.

 

I premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković čestitao je Dan Općine Centar, čiji je stanovnik i gdje je započeo političku karijeru, te naglasio da je lijepo vidjeti kako Općina Centar uspješno funkcionira, posebno zadnjih deset godina.

 

Na svečanoj sjednici su ovogodišnjim dobitnicima uručena priznanja Općine Centar. Povelju sa zlatnim ljiljanima dobili su Alen Bašić i Halil Raonić. Priznanje Povelja sa grbom Općine Centar dodijeljeno je Osnovnoj školi ''Hasan Kaimija'' na Soukbunaru.

 

Policijski službenik Prve policijske uprave Edin Katica proglašen je zbog izuzetnih zasluga ''Policajcem godine'' Općine Centar za 2014. godinu.

 

Zahvalnice Organizacionog odbora za obilježavanja Dana Općine Centar dobili su Dževad Bećirević, Florence Hartmann, Suvad Kerla, Enver Krluč, Zora Ostojić, Ramiza Šejto, Ragib Hodžić, Dušan Golubović, Kadrija Škrijelj, Udruženje "Haber" i Omer Edo Hadrović te policajci Adem Džanko i Himzo Hadžiabdić za doprinos u organiziranju obilježavanja Dana Općine Centar i unapređivanju rada lokalne zajednice.

 

Po završetku svečane sjednice predstavnici Općine uručili su boračkim porodicama simbolične novčane donacije koje se tradicionalno dodjeljuju u povodu 2. maja – Dana Općine Centar.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti