Položeno cvijeće na gradska spomen-obilježja

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, članovi delegacije Općine i boračkih udruženja su 5. maja 2015. godine obišli gradska spomen-obilježja, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama tokom proteklog rata. U delegaciji su bili načelnik Dževad Bećirević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević, vijećnici Zora Ostojić, Dževad Topić, Suvad Kerla, Eso Tucaković i Amer Kapo, kao i savjetnici Mustafa Resić i Adil Katica.
Položeno cvijeće na gradska spomen-obilježja

Delegacija je prvo obišla mezarje u haremu Alipašine džamije, a zatim šehidsko mezarje Kovači gdje su odali počast i položili cvijeće kod spomen-obilježja i mezara prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića.

 

-Mi u Općini Centar smo ponosni što se 2. maj obilježava kao Dan Općine Centar kada se 1992. godine desila jedna od najznačajnijih bitaka u proteklom teškom ratu kada je agresor htio uništiti kulturne i civilizacijske tekovine Sarajeva i države BiH. Goloruki branioci su tada pokazali da mogu zaustaviti takvu silu, čime su nama dali nadu i sigurnost da će biti odbranjeno Sarajevo i Bosna i Hercegovina– kazao je Dževad Bećirević, načelnik i nekadašnji pripadnik Armije RBiH.

 

Nakon toga je delegacija obišla i položila cvijeće ispred spomen-obilježja ''Vječna vatra'' i Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Tom prilikom je Mustafa Resić kazao da ovaj spomenik u Velikom parku nedvosmisleno pokazuje da su tokom proteklog rata u opkoljenom gradu često mete agresora bili i civili među kojima najčešće djeca. –Neprijatelj je imao namjeru, između ostalog, da ubije naše pupoljke, cvijetove i mladost odnosno sve ono što čini budućnost svakog grada. Sarajevo će stoljećima žaliti za ubijenom djecom, za ubijenom mladošću u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu– rekao je Resić.

 

Delegacija Općine Centar je obišla i spomen-obilježje ''Mala kula'' na Grdonju gdje su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast za 315 ubijenih pripadnika 105. motorizovane brigade koja je na toj koti branila grad. Taib Cocalić, jedan od pripadnika ove brigade koji je ranjen tokom pokušaja zauzimanja male kule, prisjetio se prvih ratnih dana.

 

-Na ovoj dominantnoj koti u gradu prvo su hrabri momci samoinicijativno formirali grupe koje su pružile otpor daleko opremljenijoj bivšoj JNA, jer smo znali da bi padom ovog dijela Sarajeva neprijatelj presjekao grad i time onemogućio bilo kakav daljnji oružani otpor. Nama je jedino bila bitna odbrana života naših porodica i kućnog praga pred naletima tadašnje četvrte vojne sile u svijetu– izjavio je Cocalić.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti