Sjećanja učesnika dešavanja 2. maja 1992.

Obilježavajući Dane Općine Centar (koji traju od 2. do 9. maja), okupili su se u subotu, 2. maja 2015. godine u Ulici Maršala Tita 54 učesnici dešavanja 2. maja ratne 1992. godine kada su vođene odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i države BiH.
Sjećanja učesnika dešavanja 2. maja 1992.

 

Tim povodom je otvorena i izložba ratnih fotografija u prostorijama galerije ''Preporod'', koja je također smještena na ovoj adresi. Radi se o fotografijama iz privatnih zbirki koje su nastale u periodu maj-septembar 1992. Na fotografijama su većinom borci koji su poginuli tokom vojnih operacija odbrane Sarajeva.

 

Snage nekadašnje JNA su tog dana, s namjerom da zauzmu zgrade Predsjedništva i Skupštine RBiH kao i druge značajne institucije, rasporedili vojne jedinice sa oklopnim vozilima na više strateških lokacija po gradu - na mostu Skenderija, kod Narodnog pozorišta, kod današnjeg kafea ''Estrada''... Njihov zadatak je bio da povežu vojne jedinice smještene u tadašnjem Domu JNA na Drveniji sa jedinicama iz kasarne Maršal Tito i kasarne na Bistriku, u namjeri da osvoje grad. Tog 2. maja 1992. na mostu Skenderija dočekali su ih pripadnici policije, specijalne jedinice MUP-a RBiH sa Kemom Ademovićem na čelu te samoorganizovane jedinice patriota koje su predvodili Nusret Šišić Dedo, Ismet Bajramović, Đemo Topalović i drugi, koji su uspjeli zaustaviti i taj napad. Borbe su također vođene i oko nekadašnjeg Radničkog univerziteta ''Đuro Đaković'' (današnji Bosanski kulturni centar u Ulici branilaca Sarajeva).

 

 

–Pripadnici naše jedinice, uglavnom slabo naoružani a neki i bez potrebne vojne obuke, uspjeli su u borbama u noći 2. maja opkoliti i zarobiti jedinicu od 27 niških specijalaca koje je predvodio pukovnik Dragan Šuput, a koji su bili smješteni u centru ''Đuro Đaković''. Tada smo uspjeli zarobiti i određenu količinu naoružanja koje nam je itekako dobro došlo u odbrambenim ratnim dejstvima. Prvih dana agresija na Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo najveći otpor agresoru su pružili samoorganizovani mladi ljudi koji su najviše srcem branili našu slobodu od mnogostruko bolje naoružanog i obučenog neprijatelja– prisjeća se tih ratnih dana vijećnik Općine Centar Dževad Topić Topa, jedan od organizatora oružanog otpora i komandant bataljona Vojne policije.

 

 

Majskim dešavanjima je također svjedočio i Danijel Pavlović koji je tada imao 14 godina i bio zadužen da čuva civilno stanovništvo koje su sklonili u podrumske prostorije Gradske tržnice Markale kako bi se izbjegla nepotrebna stradanja civila tokom ratnih operacija tog dana. U to vrijeme je njegov otac Vlado Pavlović Tompson učestvovao u borbama za odbranu Sarajeva i nezavisne države BiH.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti