Nakon sanacije korita Koševskog potoka nema bojazni od poplava

Povodom završetka radova na sanaciji i uređenju dijela korita Koševskog potoka u Nahorevskoj ulici između brojeva 141 i 240-a, predstavnici Općine Centar i firme ''Bosman'' koja je izvođač radova, obišli su 28. aprila 2015. godine lokacije na kojima je rađena sanacija oštećenja nastalih usljed prošlogodišnjih velikih poplava.
Nakon sanacije korita Koševskog potoka nema bojazni od poplava

 

U ovoj fazi projekta, koju je finansirala Općina sa 70.000 KM, obuhvaćeno je oko 600 metara korita potoka. Izgrađen je novi potporni zid dužine 60 metara, kao i 25 metara novih temelja uz postojeći potporni zid, napravljene dvije betonske kaskade, ukonjeno šiblje i nanosi zemlje čime je poboljšan protok vode.

 

Tokom obilaska Koševskog potoka zatekli su se i stanovnici ovog područja koji nisu krili zadovoljstvo urađenim poslom. –Posljednjih 20 godina, dok nije izgrađen potporni zid duž korita, sa svakom većom kišom strahovali smo da nabujali potok ne poplavi našu porodičnu kuću. Zahvaljujući Općini Centar i razumijevanju načelnika Dževada Bećirevića više nemamo tih problema– kazao je Nedžib Pljevljak koji stanuje u Ulici Aleksandra Puškina 4.

 

Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu je kazao da sanacija i uređenje korita Koševskog potoka nije u nadležnosti Općine Centar, ali pošto se radi o zaštiti stanovnika i njihove imovine Općina je odlučila da zajedno sa Gradskom upravom krene u ovaj projekt. –U periodu od 2009. do 2014. godine u sanaciju i uređenje korita Koševskog potoka uloženo je gotovo 840.000 KM, pri čemu je Općina Centar sudjelovala sa 480.000 KM. Za 2015. godinu smo planirali 150.000 KM za ovu namjenu, sredstva koja ćemo također realizovati u saradnji sa Gradskom upravom. Ukoliko nastavimo ovom dinamikom, očekujemo da najkasnije za tri godine okončamo cjelokupni projekt uređenja korita Koševskog potoka– kazao je Bećirević.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti