Održana 32. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 23. aprila 2015. godine održana je 32. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća doc. dr. Nedžad Ajnadžić.
Održana 32. sjednica Općinskog vijeća Centar

 

Dobrodošlica papi Franji

Općinsko vijeće je informirano o interventnim mjerama na infrastrukturi stadiona ''Asim Ferhatović Hase'' na Koševu u vezi sa održavanjem centralne manifestacije 6. juna 2015. godine povodom dolaska pape Franje u Sarajevo.

Općinsko vijeće i načelnik Općine Centar žele dobrodošlicu Svetom ocu papi Franji u Sarajevo i iskazuju spremnost da pruže podršku ovom velikom događaju za građane općine Centar, grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Kako je planirano da manifestacija bude održana na stadionu na Koševu (kojim upravlja Centar za sport i rekreaciju), Općina Centar je iskazala spremnost da izdvoji 30.000 KM za građevinske radove na infrastrukturi stadiona, kao i da snosi dio troškova za korištenje stadiona, u skladu sa njenim mogućnostima. Istovremeno, Općina Centar poziva i institucije svih nivoa vlasti – Kantona, Federacije i države, od kojih očekuje da pruže neophodnu finansijsku i drugu podršku ovoj velikoj manifestaciji.

 

Vodovod Nahorevo

Dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević je, u ime radne grupe Općinskog vijeća Centar za projekt vodosnabdijevanja naselja na području Nahoreva sa izvorišta Klanice (općina Stari Grad), informirao Vijeće da su predstavnici općina Centar i Stari Grad te Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu kao projektanta obišli 22. aprila 2015. godine lokaciju na kojoj je smješteno izvorište Klanice i planirana trasa vodovodne mreže, kako bi sagledali mogućnosti izmjene trase vodovoda te pokušali dogovoriti sa posjednikom zemlje na kojoj je izvorište da se otkupi zemlja za izgradnju kaptacije i nove vodovodne mreže, uz pravičnu nadoknadu. Nakon analize stanja na terenu utvrđeno je da je tehnički moguće izmjestiti trasu cjevovoda u odnosu na postojeći projekt, a da je za izmještanje kaptacije izvorišta potrebno uraditi dodatna mjerenja. Drugo rješenje je da se ovo zemljište putem eksproprijacije izuzme, što je u skladu sa zakonskom odlukom Vlade Kantona Sarajevo koja je proglasila ovaj projekt od javnog interesa.

S tim u vezi Općinsko vijeće je usvojilo nekoliko zaključaka. Uz naglasak da je projekt vodosnabdijevanja Nahoreva visoki prioritet Općinskog vijeća i načelnika, zaključeno je da, ukoliko se ovih dana se postigne dogovor sa posjednicima zemljišta, odmah provede u Općini Stari Grad zakonska procedura eksproprijacije zemljišta, za što su obezbijeđena sredstva u budžetu Općine Centar. Zadužena je Služba Općine Centar za prostorno uređenje da zajedno sa načelnikom pripremi do 10. maja tendersku dokumentaciju za oba projekta vodosnabdijevanja Nahoreva, i to sa izvorišta Bijele stijene (općina Centar) i izvorišta Klanice (općina Stari Grad) kako bi se mogao raspisati konkurs za izvođača radova i što prije počeli građevinski radovi na oba projekta.

 

Izvršenje budžeta za 2014.

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta Općine Centar za 2014. godinu. Ukupno ostvareni prihodi i primici u prošloj godini iznosili su 44.121.970 KM, a izdaci 27.896.932 KM. Razlika od 16.225.083 KM između prihoda i rashoda raspoređuje se u ovogodišnji općinski budžet na već odobrene programe i projekte, kao i na neke nove. Procent realizacije projekata u prošloj godini (bez sredstava civilne zaštite koja čine 31,67% neutrošenih sredstava) iznosi 72,26%.

 

Budžet uvećan za 369.612 KM prihoda od kamata

Usvojen je i Izvještaj o investiranju raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2014. godinu, prema kojem je ostvareno 369.612,52 KM prihoda od kamata koje su dale banke na oročena sredstva iz općinskog budžeta, što je za 36% više u odnosu na prethodnu godinu. Prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu, ukoliko ona nisu utrošena za planirane namjene, i investirati ih isključivo u oročene depozite kod banaka. Po tom osnovu prethodnih godina Općina je ostvarivala značajan prihod koji je ulagala u projekte od općeg interesa.

 

Po rebalansu ovogodišnji budžet 42.572.850 KM

Općinsko vijeće je usvojilo Izmjene i dopune budžeta Općine za 2015. godinu, koji sada iznosi 42.572.850 KM i veći je za 4.201.075 KM u odnosu na planirani budžet za 2015. koji je usvojen u decembru prošle godine. U raspravi je konstatovano da je općinski budžet stabilan i da se puni planiranom dinamikom. Tekući izdaci smanjeni su sa 59,3% na 53,5%, dok su kapitalni izdaci povećani sa 38,1% na 51,5%, što je pokazatelj da budžet postaje sve više razvojni a ne socijalni.

U odnosu na prvobitno planirani budžet za 2015. rebalansom je izvršena preraspodjela pojedinih sredstava i obezbijeđena su dodatna sredstva za pojedine namjene. Tako je, između ostalog, obezbijeđeno 800.000 KM za sufinansiranje izgradnje skloništa u sklopu garaže u krugu Kliničkog centra. Rebalansom budžeta povećani su iznosi: za zimsko održavanje cesta na 2.055.000 KM; za sanaciju klizišta na 1.240.000 KM; za izgradnju i sanaciju stepeništa na 1.590.000 KM; za vodovodnu i kanalizacionu mrežu na 648.668 KM; za izgradnju Centra za zdravo starenje na 440.000 KM; za projekt energetske efikasnosti - ''utopljavanje'' školskih zgrada na 134.000 KM. Dodatna sredstva obezbijeđena su i za stipendiranje učenika i studenata (50.000 KM); za socijalne pomoći (60.000 KM) i za nabavku lijekova za oboljele od teških bolesti (15.000 KM) i drugo. Općinski načelnik kao predlagač budžeta prihvatio je, a Vijeće odobrilo, pojedine vijećničke amandmane. Tako je obezbijeđeno još 30.000 KM za jednokratne novčane pomoći borcima za liječenje i 10.000 KM za nabavku plastenika; 20.000 KM za boračko odmaralište u Neumu; dodatnih 13.000 KM za projekte nevladinih organizacija; 50.000 KM za zapošljavanje mladih; 50.000 KM za uređenje parka Kalin-hadži Alijine džamije; 50.000 KM za stadion Koševo...

 

Nova odluka o građevinskom zemljištu

Vijeće je usvojilo novu Odluku o građevinskom zemljištu Općine Centar, kojom se definišu uslovi, načini i postupci raspolaganja gradskim građevinskim zemljištem u vlasništvu Općine u vidu prodaje i osnivanja prava građenja, na osnovu javnog konkursa, neposredne pogodbe i zamjene zemljišta; utvrđuju zone građevinskog zemljišta, propisuju mjerila za određivanje naknada za zemljište, kao i rokovi i način plaćanja tih naknada. Novu odluku je bilo neophodno donijeti radi usklađivanja postojećih akata sa odredbama Zakona o stvarnim pravima i Pravilnikom o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije, kantona, općina i gradova. Najznačajnija novina u odnosu na prethodnu odluku je uvođenje prodaje zemljišta umjesto dosadašnje dodjele zemljišta u svrhu izgradnje, te uvođenje instituta ''pravo građenja''.

 

 

Upravljanje lokalnim cestama

Shodno zaključku 10. tematske sjednice, Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt odluke o visini i načinu plaćanja naknade za korištenje zemljišta u cestovnom pojasu i drugog zemljišta koje pripada javnim lokalnim i nekategorisanim cestama kojima upravlja Općina Centar. Zaključeno je da se Nacrt odluke uputi u javnu raspravu u trajanju 30 dana.

Donošenje ovog dokumenta je prvi korak ka preuzimanju upravljanja lokalnim i nekategorisanim cestama koje su, po Zakonu o cestama Federacije BiH i odlukom Vlade Kantona Sarajevo u septembru 2014. godine prešle u nadležnost općina. Tako je Općina Centar dobila 144 lokalne ulice na upravljanje. Usvajanjem Odluke o naknadama za korištenje zemljišta javnih cesta i cestovnog pojasa stvaraju se zakonske pretpostavke da Općina, kao upravitelj cesta, ostvaruje prihode po tom osnovu.

 

Imovinsko-pravni odnosi

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata. Doneseno je i rješenje o preuzimanju zemljišta radi izgradnje pješačke staze i stepeništa koje bi povezivalo ulice Čobanija i Put Mladih Muslimana, kao i rješenje da se neposrednom pogodbom dodijeli BH Telecom-u Sarajevo neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište (6 m2) na Ciglanama za postavljanje šaltera sa postoljem za smještaj telekomunikacijske opreme.

Vijeće je odlučilo da prihvati ponudu Hadžić Gordane za kupovinu stana (površine 70 m2) u Ulici Pehlivanuša 72, po cijeni od 1.500 KM/m2. Stan se nalazi u ruševnom stambenom objektu koji će kao opasan po zdravlje i život ljudi biti uklonjen, a na toj lokaciji je planirana nova gradnja.

 

Poslovni prostori

Vijeće je donijelo odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija Općine Centar, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, na adresama: Branilaca Sarajeva 37, Branislava Đurđeva 4, Čobanija 2, Maršala Tita 1, Radićeva 8, Sutjeska 24, Vrazova 2, Valtera Perića 2 i Zaima Šarca 28.

Utvrđen je Nacrt odluke o obavljanju poslovnih djelatnosti u određenim ulicama na području općine Centar i upućen u javnu raspravu u trajanju 30 dana. Prilikom izrade nove odluke imala su se u vidu nova zakonska rješenja, kao i analiza postojećih ugostiteljskih sadržaja u određenim ulicama.

 

Energetska efikasnost

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o pokretanju procesa izrade Akcionog plana energetski održivog razvoja (SEAP – Sustainable Energy Action Plan) Općine Centar za period 2016-2020. godine. Pristupanjem Sporazumu evropskih gradova o saradnji u oblasti energetske efikasnosti, Općina Centar se obavezala i na izradu Akcionog plana kako bi mogla aplicirati prema domaćim i EU fondovima.

 

Na prijedlog Komisije za energetsku efikasnost, Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o uspostavljanju sistema upravljanja energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima energije u Općini Centar.

 

 

Vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi Strategije razvoja Općine Centar za period 2016-2022. godine. Podržana je inicijativa da se u sklopu izrade tog dokumenta sačini analiza realizacije prethodne strategije i s tim u vezi inventura realizacije zaključaka Općinskog vijeća. Usvojen je Izvještaj Pravobranilaštva Općine Centar za 2014. godinu. Vijeće je dalo saglasnost na inicijativu građana Mjesne zajednice ''Soukbunar'' za izmjenu naziva Ulice Trebevićka u naziv ''Boraca Zlatišta'', koja će biti upućena u dalju proceduru.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti