Poboljšanje rada mjesnih zajednica

U Općini Centar održan je 20. aprila 2015. godine sastanak radne grupe za poboljšanje rada mjesnih zajednica središnje sarajevske općine. Razmatran je izvještaj kojeg su sačinili predstavnici Službe za lokalnu samoupravu Općine Centar i Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima, nakon obilaska objekata mjesnih zajednica i analize stanja, sa prijedlogom dodatnih mjera za unapređivanje rada mjesnih zajednica.
Poboljšanje rada mjesnih zajednica

Predloženo je da se kroz kreativne projekte savjeta mjesnih zajednica, koji će biti usmjereni na razne aktivnosti građana svih životnih dobi i u svim segmentima društvenog života, poveća učešće građana u radu mjesnih zajednica, a samim tim i u sistemu odlučivanja. Inicirana je i edukacija građana o tome kako i koja prava mogu ostvarivati u okviru nadležnosti mjesne zajednice, općine, grada. Ukazano je na neophodnost ostvarivanja bolje saradnje općinskih službi i savjeta mjesnih zajednica, posebno kada je riječ o aktuelnim infrastrukturnim projektima koji se realiziraju na terenu. Također treba obezbijediti da građani budu što bolje informirani o svim aktivnostima mjesnih zajednica kako bi imali mogućnost za aktivnije učešće u projektima. U cilju poboljšanja uslova rada u mjesnim zajednicama neophodno je izvršiti određene popravke i zamjenu oštećenog inventara, krečenje prostorija, nabavku nove informatičke opreme i aparata.

 

Prema riječima dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Slavena Kovačevića,  koji vodi ovaj radni tim, Općinskom vijeću će biti predloženo da usvoji dopunske mjere za unapređivanje rada mjesnih zajednica.

 

-Na ovom sastanku smo usvojili nekoliko zaključaka. Prvi je da općinski načelnik u saradnji sa rukovodstvom Vijeća i službama za lokalnu samoupravu i zajedničke poslove, kao i Komisijom za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima, izvrši pregled potrebnih finansijskih sredstava i ponudi Vijeću redoslijed prioriteta i koraka, odnosno koje bi to mjesne zajednice trebalo primarno adaptirati. Pored toga, neophodno je nastaviti realizaciju 11 zaključaka usvojenih na januarskoj sjednici Općinskog vijeća– istakao je Kovačević.

 

Sastanku su prisustvovali vijećnici Zora Ostojić, Edin Šikalo, Amer Kapo, Haris Fazlagić i Suvad Kerla, pomoćnica načelnika za lokalnu samoupravu Mirsada Lingo i predsjednik Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Samir Fazlagić.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti