Predstavnici općina Centar i Stari Grad obišli izvorište Klanice

U cilju što bržeg i efikasnijeg rješavanja problema imovinsko-pravne prirode u vezi sa izgradnjom vodovoda za naselja na Nahorevu, predstavnici općina Centar i Stari Grad i Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, kao projektanta, obišli su 22. aprila 2015. godine lokaciju na kojoj je smješteno izvorište Klanice (općina Stari Grad) i planirana trasa vodovodne mreže.
Predstavnici općina Centar i Stari Grad obišli izvorište Klanice

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević je tom prilikom kazao:

-Danas smo izašli na izvorište Klanice kako bismo, osim utvrđivanja nove trase vodovoda, pokušali dogovoriti sa posjednikom zemlje na kojoj je izvorište da se otkupi zemlja za izgradnju kaptacije i nove vodovodne mreže uz pravičnu nadoknadu, jer nemamo namjeru nikoga oštetiti. Drugo rješenje je da se ovo zemljište putem eksproprijacije izuzme, što nam omogućava zakon odnosno odluka Vlade Kantona Sarajevo da proglasi ovaj projekt od javnog interesa. Sada je na posjednicima zemljišta da se opredijele za jednu od ove dvije opcije- naglasio je Kovačević.

 

Muhterema Kugić, šefica odsjeka Službe za imovinsko–pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove Općine Stari Grad je izjavila da se ovdje radi o izuzetno specifičnom projektu gdje postoje složeni imovinsko-pravni odnosi i dodala:

–Početkom maja planiramo u Općinu Stari Gard ponovo pozvati sve posjednike zemljišta na izjašnjenje oko otkupa zemljišta za potrebe izgradnje vodovoda za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja u općini Centar-.

 

Nakon analize stanja na terenu utvrđeno je da je tehnički moguće izmjestiti trasu cjevovoda u odnosu na postojeći projekt, a da je za izmještanje kaptacije izvorišta potrebno uraditi dodatna mjerenja.

 

U delegaciji koja je posjetila izvorište Klanice, osim predstavnika stručnih službi dvije općine, također su bili i vijećnici iz Centra Varja Nikolić, Dževad Topić i Suvad Kerla te projektant Dejan Musić iz Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti