Za podršku uređenju parka Kalin-hadži Alijine džamije 10.000 KM

Iz budžeta Općine Centar Sarajevo izdvojeno je deset hiljada maraka Zavodu za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, a navedena sredstva namijenjena su za podršku očuvanju i uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije, koji se nalazi na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva.
Za podršku uređenju parka Kalin-hadži Alijine džamije 10.000 KM

Protokol o donaciji navedenih sredstava, kojeg je u ime Općine Centar prethodno potpisao načelnik Dževad Bećirević, u ime Zavoda potpisao je 21. aprila 2015. godine direktor ove ustanove Munib Buljina.

 

Prema riječima Buljine, sredstva će biti utrošena za izradu izvedbenog projekta revitalizacije arheoloških nalaza Kalin-hadži Alijine džamije i uređenja kompletnog lokaliteta parka. Kako je poznato, na ovom mjestu nalazila se Kalin-hadži Alijina džamija koja je izgrađena 1535. godine, a srušena 1947. godine. Osim džamije, tu se nalazilo mezarje i mekteb.

 

-Godinama je ovaj lokalitet propadao i predstavljao jednu ružnu sliku u centru grada. Napravili smo idejni projekt koji je prezentiran na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Centar 11. decembra prošle godine i slijedom toga u budžet Općine Centar su uvrštena sredstva za izradu projektne dokumentacije. Namjera je da uklonimo ruglo i uredimo pomenuti prostor, što je svima u interesu- naglasio je Buljina.

 

Općina Centar, kako je kazao Buljina, ima dobru saradnju sa Zavodom za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

 

-Ovo nije prvi put da sarađujemo sa Općinom Centar. Već smo zajednički radili na projektu revitalizacije Panjine kule. Spasili smo jedan značajan objekat sa aspekta kulturno-historijskog naslijeđa. Nadamo se da ćemo i u budućnosti imati slične projekte, istakao je Buljina.

 

Potpisivanju protokola prisustvovala je pomoćnica načelnika Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti