Sanacija klizišta u Pruščakovoj ulici

U toku je sanacija klizišta u okviru koje će biti izgrađeno novo stepenište u Pruščakovoj ulici koje povezuje ulice Tina Ujevića i Mehmeda Spahe. Ovaj veoma značajan gradski projekt finansira Općina Centar sa gotovo 800.000 KM, dok je za realizaciju i nadzor zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.
Sanacija klizišta u Pruščakovoj ulici

U dosadašnjem toku radova, koji su počeli u martu 2015. godine, uklonjeno je kompletno staro veoma oštećeno stepenište te je izvršena zamjena oko 20 metara cijevi za fekalnu i kišnu kanalizaciju. Kako bi se stanarima okolnih zgrada omogućio pristup do njihovih stambenih objekata uređena je privremena pristupna staza.

 

-Najveći problem tokom realizacije ovog projekta predstavljaju nam podzemne instalacije koje nisu ucrtane u katastar i koje su u jako lošem stanju, što nam usporava radove. Kako je planirano projektom sanacije klizišta u Pruščakovoj ulici, uradit ćemo zamjenu kompletne podzemne komunalne infrastrukture i već smo obavijestili ''BH Telecom'' i komunalno preduzeće ''Vodovod i kanalizacija'' da trebaju postaviti nove instalacije. Po završetku radova na podzemnoj komunalnoj infrastrukturi slijedi izgradnja novog armirano-betonskog stepeništa na koje će biti postavljena kamena gazišta kao i odmorišta popločana granitnim kockama. Također je planirano da duž stepeništa postavimo novu uličnu rasvjetu– kazao je koordinator za klizišta Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

Na novom stepeništu će biti postavljeni novi rukohvat, klupe od livenog željeza i posebno dizajnirane korpe za otpatke. Arhitektonski studio ''Firma'' je prilikom izrade idejnog projekta vodio računa o ambijentalnoj cjelini stepeništa koje se nalazi u neposrednoj blizini kultnog okupljališta ''Sloga'' i Šahovskog kluba ''Bosna''. Prema ovom projektu, svako odmorište će biti tematski vezano za najpoznatije muzičke izvođače ili grupe koje su obilježile zlatni period ''Sloge'', odnosno na svakoj klupi na odmorištu će biti postavljena kratka biografija odabranih muzičara sa posebnim audio uređajima putem kojih će prolaznici moći slušati najpoznatije numere ovih izvođača. Također je planirano postavljanje stola sa šahovskim figurama na odmorištu kod Šahovskog kluba ''Bosna'' gdje bi prolaznici mogli uživati u ovoj drevnoj igri.

 

Izradu idejnog projekta je također finansirala Općina Centar sa iznosom od 7.000 KM. Zavod za izgradnju je, nakon provedenog postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, angažovao građevinsku firmu ''Harysco'' d.o.o. Sarajevo za izvođenje radova.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti