Općinsko vijeće Centar o problemima saobraćaja u mirovanju

Općinsko vijeće Centar održalo je 7. aprila 2015. godine 10. tematsku sjednicu, a na dnevnom redu su bili problemi i moguća rješenja saobraćaja u mirovanju na području općine Centar. Sjednicu je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća, a osim vijećnika prisustvovali su i predstavnici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća ''Rad'' i Prve policijske uprave – Policijske stanice Centar.
Općinsko vijeće Centar o problemima saobraćaja u mirovanju

 

U uvodnim napomenama pomoćnica općinskog načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović je naglasila da je Zakon o cestama Federacije BiH iz 2010. godine predvidio da općine upravljaju na dijelu lokalnih i nekategorisanih cesta te da je odlukom Vlade Kantona Sarajevo u septembru 2014. godine u nadležnost općina prešla većina lokalnih cesta. Tom odlukom je Općina Centar dobila 144 lokalne ulice na upravljanje, od kojih većina ima u okviru cestovnog pojasa predviđen stacionirani saobraćaj. Na području Centra postoje i otvoreni parking prostori koji nisu u cestovnom pojasu, a drže ih KJKP ''Rad'' (po rješenju Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo), pojedina udruženja i privatna lica. Općina Centar do sada ni za jedan od parkinga nije izdala odobrenje.

 

S obzirom na nove nadležnosti i obaveze Općine kad je u pitanju upravljanje lokalnim cestama, za početak je pripremljen Prijedlog odluke o visini i načinu plaćanja naknade za korištenje zemljišta u cestovnom pojasu i drugog zemljišta koje pripada javnim lokalnim i nekategorisanim cestama kojima upravlja Općina Centar, a slijedi izrada Programa parkiranja na području Općine i drugih akata. S tim u vezi je rečeno da u ovoj godini treba donijeti neophodne normativne akte kako bi njihova primjena počela u narednoj godini i priliv sredstava po tom osnovu u općinski budžet.

 

U raspravi o saobraćaju u mirovanju, temi veoma značajnoj za stanovnike Centra ali i cijelog grada, vijećnici su govorili o brojnim problemima, a prije svega nedostatku prostora za parkiranje – posebno javnih podzemnih garaža, postojanju ''divljih'' parkinga koji se nezakonito iznajmljuju i naplaćuju, saobraćajnoj nekulturi učesnika u saobraćaju, parkiranju vozila na trotoarima i drugim mjestima gdje je to zabranjeno...Kad je riječ o nelegalnim parkinzima, ukazano je na neophodnost njihovog hitnog ukidanja, što vijećnici traže već duže vremena.

 

Na ovoj sjednici je rečeno da problem saobraćaja u mirovanju u centru grada postoji od sedamdesetih godina te da je krajnje vrijeme da se počne studiozno rješavati. Pri tome treba definisati viziju i prilagoditi urbanističke planove, napraviti elaborat o sadašnjem stanju saobraćaja u mirovanju i potrebama i sve to ugraditi u Strategiju razvoja Općine Centar za period od 2016. do 2022. godine. Također je rečeno da će stvaranje tih pretpostavki stimulirati buduće investitore za izgradnju podzemnih i drugih javnih garaža.

 

Predstavnik kantonalnog preduzeća ''Rad'' Šemsudin Hadžihasanović, rukovodilac sektora za saobraćaj u mirovanju je informisao Vijeće o načinu i efektima upravljanja parkiralištima sa 1.472 parking mjesta na području općine Centar gdje se ostvaruje prihod od naplate, te o nekim narednim koracima. Fahrudin Halač, načelnik Prve policijske uprave je govorio o aktivnostima njihovih djelatnika kad je u pitanju saobraćaj u mirovanju. Pri tome je naveo podatak da su u prošloj godini izdali oko 17.500 prekršajnih naloga zbog nepropisnog parkiranja.

 

Emica Tuzi, pomoćnica ministra saobraćaja Kantona Sarajevo je kazala da je to ministarstvo pripremilo Nacrt zakona o saobraćaju u mirovanju i uputilo ga na javnu raspravu. Također je naglasila da je ove godine u planu izrada studije o saobraćaju u mirovanju na osnovu koje će se planirati lokacije za izgradnju javnih garaža.

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici usvojilo više zaključaka. Tako je zadužilo Službu za prostorno uređenje da, na temelju diskusija na tematskoj sjednici, dopuni pomenutu Odluku o visini i načinu plaćanja naknade za korištenje prostora u cestovnom pojasu, koja će biti razmatrana na narednoj sjednici Vijeća, a do 1. juna da uputi Općinskom vijeću prijedloge akata koji su neophodni za provođenje ove odluke. Vijeće je zadužilo nadležnu službu i načelnika da u roku od šest mjeseci sačine adekvatan elaborat o ovoj problematici.

 

Zaključkom Općinskog vijeća zadužuje se Inspekcija da odmah napravi plan obilaska nelegalnih parkinga i da inspekcijskim mjerama, u skladu sa zakonom, postupa po odredbama Odluke o visini i načinu plaćanja naknade za korištenje prostora u cestovnom pojasu. Zatražena je asistencija Policijske uprave na mjestima koja se nezakonito koriste za parkiranje (travnjaci, trotoari, pješačke zone, pješački prelazi), a od preduzeća ''Rad''  veći angažman eko policije na području općine Centar, pogotovo u ljetnim mjesecima.

 

Zadužuje se Općinsko vijeće da sa nadležnom službom pripremi prijedlog izmjene sistematizacije radnih mjesta kako bi se uvelo radno mjesto inspektora za saobraćaj u mirovanju.

 

Rukovodstvo Općinskog vijeća i općinski načelnik se zadužuju da organizuju sastanak sa premijerom Kantona Sarajevo, nadležnim ministrom za saobraćaj i drugim resornim ministrima kako bi se razgovaralo o problemu saobraćaja u mirovanju, a posebno o izgradnji podzemnih garaža, ubrzanju procedure i o parking prostoru kod Narodnog pozorišta.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti