Održana 31. sjednica Općinskog vijeća Centar

U utorak, 7. aprila 2015. godine održana je 31. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić.
Održana 31. sjednica Općinskog vijeća Centar

Prijedlog odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija

 

Općinsko vijeće je razmatralo Prijedlog odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar. Odlukom su utvrđeni kriteriji, uvjeti, način i postupak dodjele u zakup poslovnih prostorija na pet i poslovnih zgrada na deset godina, zatim zasnivanje i prestanak zakupa, visina i način plaćanja zakupnine.

 

Pošto su tokom rasprave na ovoj sjednici vijećnici uputili 25 amandmana na prijedlog odluke, koja je veoma značajna, zaključeno je da se, prije njenog usvajanja, o amandmanima izjasni po hitnom postupku predlagač – Komisija Općinskog vijeća za poslovne prostorije i također da mišljenje daju općinski načelnik, Pravobranilaštvo i Služba za privredu kako bi se imali u vidu i finansijski efekti. Prijedlog ove odluke će ponovo biti na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća 23. aprila.

 

Inače, Općinsko vijeće je na 11. sjednici, održanoj 31. oktobra 2013. godine, utvrdilo Nacrt odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar i uputilo ga u javnu raspravu. Na osnovu prispjelih primjedbi, prijedloga i mišljenja Komisija za poslovne prostorije je sačinila Prijedlog odluke.

 

Izradi nove odluke se pristupilo jer su se u primjeni dosadašnje odluke iz 2007. godine pojavljivali određeni problemi i mnogo situacija koje nisu bile regulisane Odlukom, kao i zbog potrebe da se pojedina rješenja kvalitetnije propišu u interesu i zakupaca i Općine te spriječe velika dugovanja zakupaca i obezbijedi što efikasnija naplata zakupnine i stimuliraju redovne platiše.

 

Jedna od značajnijih novina u odnosu na prethodnu odluku je odredba kojom je propisano da zakupac koji duguje Općini Centar za zakupninu nema pravo na dodjelu u zakup drugih općinskih poslovnih prostorija. Osim toga, preciziran je način dodjele poslovnih prostora pripadnicima boračke populacije kojima se putem posebnog javnog oglasa dodjeljuje kvota od 20% od slobodnih općinskih poslovnih prostorija. Novom odlukom je predloženo da se proširi mogućnost dodjele u zakup poslovnih prostora pod povoljnim uvjetima: predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama sa sjedištem u Centru, boračkim organizacijama, udruženjima građana za pružanje pomoći oboljelima, klubovima političkih stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i savezu, vjerskim zajednicama za obavljanje njihove djelatnosti. Jedna od novina je mogućnost obnove ugovora o zakupu sa ranijim zakupcem protiv koga je zbog dugovanja zakupnine pokrenut sudski postupak, pod uvjetom da u cjelosti izmiri dug. Novom odlukom predloženo je povećanje za 20% najnižih iznosa zakupnine za ekstra i prvu zonu. Kad je riječ o odredbama koje regulišu pitanje priznavanja nužnih ulaganja u adaptaciju poslovnih prostora koja su se zakupcima kompenzirala kroz zakupninu, predlaže se da to bude omogućeno svim zakupcima odnosno i onima koji su ugovore zaključili prije 2007. godine. Osim toga, kao nužni radovi uvršteno je mijenjanje portala, što do sada nije bio slučaj.

 

 

Prijedlog odluke o građevinskom zemljištu Općine Centar

 

Na ovoj sjednici Vijeće je razmatralo Prijedlog odluke o građevinskom zemljištu Općine Centar i zaključilo da će se o tome izjašnjavati na narednoj sjednici. U raspravi je istaknuto da novom odlukom nisu propisane pogodnosti kad je u pitanju zemljište za izgradnju stanova za boračku populaciju. Shodno tome, Općinsko vijeće je usvojilo zajedničku inicijativu vijećnika Jasmina Gazije, Ese Tucakovića i predsjedavajućeg Nedžada Ajnadžića, koja će biti upućena Federalnom ministarstvu pravde da poduzme aktivnosti za izmjenu i dopunu Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH, odnosno Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije, kantona, općina i gradova, i to u smislu definisanja posebnih uslova i kriterija za prodaju zemljišta koje je Programom stambene i ostale izgradnje namijenjeno rješavanju stambenog pitanja pripadnika boračke populacije. S tim u vezi zaključeno je da delegacija Općine Centar hitno zatraži prijem kod premijera Federacije te ministra za boračka pitanja i ministra pravde Federacije BiH.

 

Odlukom o građevinskom zemljištu se definišu uslovi, načini i postupci raspolaganja gradskim građevinskim zemljištem u vlasništvu Općine u vidu prodaje i osnivanja prava građenja, na osnovu javnog konkursa, neposredne pogodbe i zamjene zemljišta, utvrđuju se zone građevinskog zemljišta, propisuju mjerila za određivanje naknada za zemljište, kao i rokovi i način plaćanja tih naknada.

 

Cilj donošenja nove odluke jeste usklađivanje postojećih akata u primjeni sa odredbama Zakona o stvarnim pravima i Pravilnikom o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije, kantona, općina i gradova, a prevashodno radi stavljanja u punu funkciju obuhvata građevinskog zemljišta na području općine Centar i ostvarivanja prihoda u budžetu, te da se omogući ekonomičnije i produktivnije korištenje zemljišta u sadašnjim uslovima manjka raspoloživog zemljišta, visokih cijena zemljišta te smanjenja troškova izgradnje.

 

Najznačajnija novina u odnosu na prethodnu odluku je uvođenje novog poglavlja koje se odnosi na prodaju zemljišta, umjesto dosadašnje dodjele zemljišta u svrhu izgradnje, te uvođenje instituta ''pravo građenja'', dok su ostala rješenja uglavnom preuzeta iz ranije Odluke o građevinskom zemljištu Općine Centar, uključujući i zone građevinskog zemljišta te naknade za pogodnost gradskog građevinskog zemljišta – rentu i za uređenje zemljišta, te način obračunavanja, rokove i obaveze plaćanja tih naknada.

 

Sve odluke vezane za raspolaganje zemljištem donosi Općinsko vijeće koje može prodavati zemljište fizičkim i pravnim licima radi izgradnje objekata te utvrđivati pravo građenja u skladu sa planovima prostornog uređenja. Prodaja zemljišta i utvrđivanje prava građenja vrši se na osnovu javnog konkursa putem licitacije, te izuzetno putem neposredne pogodbe.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti