U Općini Centar ugostili predstavnike Roma

Povodom 8. aprila - Svjetskog dana Roma, u prostorijama Općine Centar 7. aprila 2015. godine Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar je ugostio predstavnike Roma sa područja općine Centar, koje su predvodili Bajro Beganović, predsjednik Udruženja građana Roma „Naša budućnost“ te Dervo Sejdić.
U Općini Centar ugostili predstavnike Roma

U delegaciji koja je danas ugostila Rome su također bili Slaven Kovačević, dopredsjedavajući Vijeća, vijećnici Zora Ostojić, Dževad Topić i Suvad Kerla, te savjetnici Mustafa Resić i Adil Katica. 

 

-Drage naše komšije Romi, drago nam je da smo danas zajedno povodom vašeg velikog dana. Znamo da u vašoj zajednici postoje problemi kao i u cijeloj državi BiH, ali smatram da uz našu međusobnu toleranciju i saradnju možemo realizovati mnogo projekata poput izgradnje sedam stambenih jedinica za Rome na Gorici, koje će nadam se, biti realizovano uskoro. Kao nekadašnji komandant 1. korpusa Armije RBiH posebno čestitam njihov dan Romima pripadnicima naše armije koji su dali svoj veliki doprinos u odbrani ovog grada i države Bosne i Hercegovine - kazao je Ajnadžić.

 

Predstavnici Roma su se zahvalili na dosadašnjoj podršci koju Općina Centar pruža njihovoj populaciji, posebno u rješavanju stambenih problema, i ukazali da se i drugi trebaju povesti za primjerom ove općine. Bajro Beganović je govorio o začetku obilježavanja Dana Roma.- U Londonu je od 8. do 12. aprila 1971. godine u organizaciji romskih intelektualaca među kojima su dr. Rajko Đurić, Ramiz Demireli i Dragoslav Hasković, održan prvi Svjetski kongres Roma, na kojem su usvojene odluke o zvaničnoj romskoj zastavi i službenoj himni, te je prihvaćen službeni naziv „Rom“. U čast održavanja ovog kongresa u svijetu se 8. april obilježava kao Svjetski dan Roma – rekao je Beganović.

 

Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića, je ovom prilikom kazao da Općina Centar može biti ponosna na činjenicu da radi sve što je u njenoj moći na stambenom zbrinjavanju domicilne romske populacije. – Želimo biti prva općina u BiH koja će realizovati pomenuti projekat. Također sa ovog mjesta apelujem na kantonalni nivo vlasti da omoguće javnim preduzećima zapošljavanje određenog broja Roma na obavljanju sezonskih poslova. Vi ste najrasprostranjeniji narod na planeti Zemlji i budite ponosni na vašu kulturu – kazao je Resić.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti