Svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva

Povodom Dana Grada Sarajeva i Dana oslobođenja od fašizma 1945. godine, u ponedjeljak 6. aprila 2015. godine, u obnovljenoj Vijećnici je održana svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorio Suljo Agić, predsjedavajući Gradskog vijeća.
Svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva

Svečanoj sjednici su, osim vijećnika Gradskog i općinskih vijeća

četiri gradske općine, predstavnika svih nivoa vlasti, političkih partija i boračkih organizacija, prisustvovali i bivši gradonačelnici Sarajeva, zatim članovi

diplomatskog kora i delegacije prijateljskih gradova. U ime Općine Centar sjednici je prisustvovao Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar te vijećnici Velija Katica, Novka Agić, Edina Latif, Haris Fazlagić i Suvad Kerla.

 

U svom obraćanju prisutnima sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić je podsjetio na dešavanja u ovom gradu tokom protekla dva rata. – Ova najteža poglavlja u povijesti grada Sarajeva trebaju služiti kao podsjetnik da fašizam u Evropi i cijelom svijetu nikad nije istinski poražen i da se protiv njega treba boriti i danas, jer su antifašizam, ravnopravnost i uvažavanje različitosti civilizacijske tekovine koje trebamo njegovati - kazao je u gradonačelnik Komšić, koji je nakon ovoga zajedno sa Suljom Agićem uručio priznanja i nagrade Grada Sarajeva za 2014. godinu.

 

 

Dobitnik Pojedinačne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u ovoj godini je Safet Zec, istaknuti bosanskohercegovački slikar i grafičar. Grupna Šestoaprilska nagrada pripala je fotografu Džimu Maršalu (Jim Marshal) za zaštitu životne okoline i Timotiju Timu Klensiju (Timothy Clansy) za promociju bh. turizma. Kolektivnu Šestoaprilsku nagradu dobilo je Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu. Plakete Grada Sarajeva su uručene Udruženju „Sarajevotaxi“ i posthumno za Mustafu Hajrulahovića Talijana. Titula Počasnog građanina Sarajeva pripala je francuskoj novinarki i književnici Florens Hartman (Florence Hartmannn) te Manuelu Vilji (Manuel Vila), promotoru fondacije „District 11 City to City“ i uposleniku Gradske uprave grada Barcelone, za širenje istine o našoj državi i predanom radu u pomaganju građanima Bosne i Hercegovine. 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti