Dan grada Sarajeva obilježen polaganjem cvijeća

Povodom Dana grada Sarajeva i Dana oslobođenja Sarajeva od fašizma tokom Drugog svjetskog rata, delegacije svih nivoa vlasti u BiH, boračkih udruženja i drugi sugrađani te predstavnici gradova-prijatelja Sarajeva su 6. aprila 2015. godine položili cvijeće na nekoliko gradskih spomen-obilježja i odali počast svim poginulim tokom protekla dva rata.
Dan grada Sarajeva obilježen polaganjem cvijeća

U delegaciji Općine Centar su bili načelnik Dževad Bećirević, predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić, vijećnik Suvad Kerla i savjetnik Mustafa Resić. Prema protokolu Gradske uprave, delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja ''Vječna vatra'', a zatim na šehidskom mezarju Kovači i mezar prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Nakon toga su u Velikom parku položili cvijeće kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i ispred mezarja ubijenih policajaca.

Predsjedavajući Nedžad Ajnadžić je prilikom polaganja cvijeća čestitao Dan grada Sarajeva svim njegovim građanima. Praveći komparaciju između događaja 6. aprila 1945. godine i 6. aprila 1992. godine, Ajnadžić je kazao: -Zajednički imenitelj za ova dva historijska perioda jeste da su antifašističke snage prepoznale fašizam koji je prijetio da osvoji grad, i koje nisu dozvolile da Sarajevo padne u ruke agresora. Stoga njihova imena moramo spominjati sa poštovanjem i zahvalnošću za veliku žrtvu koju su dali za Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu.–

 

Nakon ovog delegacije su položile cvijeće ispred biste partizanskog narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Vladimira Perića Valtera koji je poginuo u 26. godini života braneći obližnju električnu centralu. O popularnom Valteru prisutnima je govorio Mustafa Resić.

 

–U protekla dva rata građani Sarajeva su pokazali dostojanstvo, hrabrost, ljudskost i plemenitost. Upravo je Vladimir Perić Valter simbol oružanog otpora naroda i borbe za slobodu. Nažalost, povijest se u Sarajevu ponovila u vremenu od 1992. do 1995. kada je ovaj grad izdržao najdužu opsadu u novijoj evropskoj historiji. Zahvaljujući žrtvi njegovih građana tokom proteklog rata, Sarajevo je prvi put u svojoj historiji ostalo nepokoren grad uprkos napadima nadmoćnijeg neprijatelja– kazao je Resić.

 

 

Tokom dana delegacije su obišle i Gradsko groblje Lav, katoličko groblje Sveti Josip, pravoslavno groblje Sveti Marko, šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu Koševo te staro Jevrejsko groblje i spomen-park na Vracama.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti