Održan simpozij ''Obaveza je i čast braniti BiH''

U organizaciji Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava održan je 27. marta 2015. godine u velikoj sali Općine Centar simpozij pod nazivom ''Obaveza je i čast braniti Bosnu i Hercegovinu''.
Održan simpozij ''Obaveza je i čast braniti BiH''

 Simpozij je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, koji je ujedno bio i moderator.

U radu ovog naučnog skupa učestvovalo je 11 predavača o sljedećim temama: prof. dr. Smail Čekić ''Uzroci i ciljevi agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu''; general Mustafa Polutak ''Organizacija, priprema i odbrana RBiH''; prof. dr. Omer Ibrahimagić ''Državnopravni kontinuitet Bosne i Hercegovine''; general Fikret Muslimović ''Moralna snaga odbrane RBiH''; dr. Zemir Sinanović ''Ideološki aspekti odbrane RBiH''; dr. Rasim Muratović ''Razmjere i posljedice zločina u RBiH 1991-1995.'';  prof. dr. Kasim Trnka ''Istina o Bosni i Hercegovini u presudama međunarodnih sudova''; Miro Lazović ''Uloga, značaj i doprinos državnih organa RBiH u pripremi i vođenju odbrane RBiH''; Kada Hotić ''Genocid u sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenici, jula 1995. – Da se ne zaboravi''; Mesud Hero ''Historijska iskustva odbrane BiH''; Avdo Huseinović ''Neki aspekti djelovanja međunarodne zajednice u odbrani RBiH''.

Po završetku simpozija Ajnadžić je naglasio da se sa ovog naučnog skupa šalje poruka da je obaveza svih nas štititi vrijednosti odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i čvrsto opredjeljenje za izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke društvene zajednice čije različitosti predstavljaju komparativnu prednost i dobru šansu na evropskom putu. U planu je štampanje zbornika sa održanog simpozija ''Obaveza je i čast braniti Bosnu i Hercegovinu''.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti