Održana 30. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 26. marta 2015. godine održana je 30. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar.
Održana 30. sjednica Općinskog vijeća Centar

 Sjednicu je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić.

 

Vodovod Nahorevo

Općinski vijećnici su i na ovoj sjednici informisani o aktuelnim radnjama na projektu izgradnje vodovoda za područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja a koji se odnosi na vodosnabdijevanje sa izvorišta Klanice (koje se nalazi na području općine Stari Grad). U cilju što bržeg i efikasnijeg rješavanja administrativnih i drugih pretpostavki i prepreka, radna grupa Općinskog vijeća Centar je, shodno zaključku sa prethodne sjednice, posjetila 5. marta Općinu Stari Grad gdje su razgovarali sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i njegovim saradnicima o mogućnostima za što skorije rješavanje imovinsko-pravnih pitanja na trasi i kaptažama za vodosnabdijevanje naselja u Nahorevu sa izvorišta Klanice. Imajući u vidu činjenicu da prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na području Starog Grada jedan od posjednika zemljišta ne dozvoljava otkup njegove zemlje, na ovom sastanku je zaključeno da stručne službe dvije općine zajedno sa sudskim vještakom i projektantom na terenu sagledaju mogućnosti i predlože druge alternativne pravce za trasu vodovoda i kaptaciju, nakon čega bi se pristupilo eventualnoj korekciji glavnog projekta.

Općinsko vijeće Centar je usvojilo zaključak da se produžava mandat radne grupe za suradnju sa Općinom Stari Grad do konačnog rješenja pitanja vodosnabdijevanja. Prihvaćen je prijedlog radne grupe da predstavnici dvije općine sagledaju mogućnosti izmjene trase vodovoda i da se u tom cilju u što skorije vrijeme, a najkasnije u roku od 30 dana, izvrši obilazak terena.


Građevinsko zemljište

Vijeće je na ovoj sjednici donijelo Odluku o utvrđivanju visine naknade u 2015. godini za građevinsko, poljoprivredno i gradsko građevinsko zemljište u državnom i privatnom vlasništvu koje se preuzima odnosno izuzima i ekspropriše od ranijih vlasnika te  dodjeljuje radi legalizacije već izgrađenih stambenih, poslovnih, proizvodnih i drugih objekata na području općine Centar. Za ekstra zonu A naknada iznosi od 1.201-1.500 KM/m2; za ekstra zonu B od 901-1.200; za prvu zonu 601-900, drugu zonu 301-600, treću 101-300, četvrtu 41-100, petu 26-40 i za šestu zonu 17-25 KM/m2, dok je naknada za zemljište koje se ne može obrađivati 3-5 KM/m2. Visina naknada će se po potrebi usklađivati u toku godine svaka tri mjeseca u skladu sa promjenom prometne vrijednosti zemljišta.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene m2 korisne stambene površine na području općine Centar u 2014. godini, u iznosu od 1.250 KM, koja služi kao osnovica za izračunavanje visine naknade za pogodnost gradskog građevinskog zemljišta – rente za tekuću 2015. godinu. Visina naknade za pogodnost zemljišta utvrđuje se po stambenim zonama u procentu od konačne prosječne građevinske cijene m2 korisne stambene površine u iznosu 1.250 KM i to kao fiksni procent rente: I zona 6% (što iznosi 75 KM), II zona 5% (62,50 KM), III zona 4% (50 KM), IV zona 3% (37,50 KM), V zona 2% (25 KM), VI zona 1% (12,50 KM).

Općinsko vijeće je donijelo rješenja po zahtjevima za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata.


Poslovni prostori

Vijeće je donijelo odluku da po osnovu javnog oglašavanja dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije Općine Centar u ulicama: Branilaca Sarajeva 47, Braće Begić 6 (dvorište) površine 67 m2, Braće Begić 6 (dvorište) površine 17 m2, Hamdije Kreševljakovića 30 i Maršala Tita 50 (dvorište).


Odluka o dodjeli općinskih priznanja za 2015.

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je odlučilo da u 2015. godini, na prijedlog Jedinstvene organizacije boraca ''Unija veterana'' Općine Centar, dodijeli priznanjePovelju sa zlatnim ljiljanima Alenu Bašiću i Halilu Raoniću. Na prijedlog Savjeta Mjesne zajednice ''Soukbunar'' Osnovnoj školi ''Hasan Kaimija'' dodijeljeno je priznanje Povelja sa grbom Općine Centar.


Usvojeni izvještaji o radu Općine i Vijeća u prošloj godini

Na ovoj sjednici usvojeni su izvještaji za 2014. godinu o provođenju općinske politike i aktivnostima općinskog načelnika, kao i rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku. Također su usvojeni izvještaji o radu Općinskog vijeća i njegovih radnih tijela u protekloj godini, uz zaključak da se napravi pregled svih realiziranih i nerealiziranih zaključaka Vijeća u prošloj godini sa obrazloženjem. Podržan je prijedlog da Općinsko vijeće u maju razmatra izmjene i dopune Statuta Općine i Poslovnika o radu Općinskog vijeća.


Staviti u funkciju Panjinu kulu

Vijeće je usvojilo izvještaj Komisije za kulturu i Komisije za turizam sa prijedlozima za rješenje statusa historijskog spomenika Panjina kula na Sedreniku. Riječ je o objektu koji datira iz 18. vijeka, izgrađenom kao ljetnikovac trgovačke porodice Panja. Zbog svoje ambijentalne i arhitektonske vrijednosti, građevina je od 1951. godine pod zaštitom države kao spomenik kulture koji svjedoči o načinu življenja u Sarajevu tokom prošlih vremena.

Kako bi sačuvala Panjinu kulu od propadanja Općina Centar je za otkup objekta 2008. godine, izradu projekta restauracije i konzervacije i za izvođenje radova, koji su završeni 2011. godine, izdvojila 470.000 KM. Pošto revitalizirana Panjina kula od tada nije u javnoj upotrebi i već je nagriza zub vremena, pomenute komisije predlažu da se u dogledno vrijeme građevina otvori za javnu upotrebu gdje bi se mogli održavati manji seminari, promocije, edukativne radionice, pjesničke večeri i drugi programski sadržaji iz oblasti kulture, izložbe bosanskih rukotvorina i slično te da se zaduži osoba koja će voditi računa o objektu i koordinirati aktivnosti. Općinsko vijeće je zaključilo da se prijedlog uputi načelniku i službama da osmisle način stavljanja tog objekta u trajnu funkciju i o tome informiraju Vijeće do naredne sjednice.


Izvještaji javnih ustanova čiji je osnivač Općina

Općinsko vijeće je prihvatilo izvještaje o radu i finansijskom poslovanju u prošloj godini javnih ustanova čiji je Općina Centar osnivač – Centra za sport i rekreaciju i Centra za kulturu Sarajevo. S tim u vezi zaključeno je da se Vijeću dostave i revizorski izvještaji o finansijskom poslovanju, kao i spisak uposlenika javnih ustanova sa podacima o školskoj spremi i načinu na koji su zaposleni i kada. Zadužene su nadležne službe da na temelju analize dostave prijedlog za ujednačavanje visine naknada za članove upravljačkih struktura (upravnih i nadzornih odbora) Centra za kulturu i Centra za sport i rekreaciju, s tim da to bude na nivou visine naknada članovima upravnih i nadzornih odbora Centra za kulturu. Naglašeno je da Općinsko vijeće želi dalji razvoj ovih ustanova koje bi u budućnosti trebalo da budu samoodržive.


Općina treba brendiran kulturno-turistički proizvod

Vijeće je primilo k znanju informaciju ''Rebrendiranje kulturno-turističkog proizvoda Općine Centar''. Sa ciljem razvoja kulturnog turizma, koji ostvaruje ubrzan rast na regionalnim i globalnim turističkim tržištima, a imajući u vidu da je kulturno-historijska baština na području općine Centar najznačajniji turistički a u značajnom dijelu i razvojni resurs, ukazano je na potrebu repozicioniranja turističke ponude Općine i Grada na međunarodnom turističkom tržištu. Shodno tome potreban je nov i atraktivan kulturno-turistički proizvod kao brend baziran na bogatoj i još uvijek nedovoljno istraženoj i pomalo zaboravljenoj historijskoj baštini područja Centra. U cilju kvalitetnog upravljanja turističkom destinacijom i stvaranja bredniranog proizvoda kroz povezivanje sektora kulture, umjetnosti i turizma, potrebno je u Općini Centar inicirati aktivnosti na zaštiti, uređenju i valorizaciji historijske baštine, kulture i umjetnosti kao najznačajnijih turističkih resursa ovog područja te definisati dugoročne ciljeve i usvojiti strategiju razvoja kulturnog turizma na nivou Općine i Grada, a zatim i akcioni plan implementacije strategije.

Na ovoj sjednici vijećnici su uputili više inicijativa i pitanja. 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti