Programske aktivnosti Štaba civilne zaštite Općine Centar

U srijedu, 25. aprila 2015. godine održana je redovna sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar, na kojoj je usvojen program aktivnosti Štaba u ovoj godini, kao i finansijski izvještaj o utrošku sredstava civilne zaštite u 2014. godini.
Programske aktivnosti Štaba civilne zaštite Općine Centar

 Programom aktivnosti Općinskog štaba civilne zaštite tokom 2015. godine planirana je, između ostalog, priprema i realizacija vježbe u kojoj će učestvovati formirane službe zaštite i spašavanja, kao i realizacija programa edukacije iz oblasti zaštite od požara koja će biti održana za učenike osnovnih škola sa područja općine Centar. Osim toga, Štab će razmatrati informaciju o klizištima koja su sanirana u prošloj godini kao i planiranim projektima sanacije u 2015. godini i informaciju o stanju dotrajalih i devastiranih objekata za koje postoji opasnost od obrušavanja, te o stanju skloništa kojima upravlja Općina Centar. Na dnevnom redu sjednica Općinskog štaba će biti Procjena ugroženosti i Plan zaštite od požara na području središnje sarajevske općine te izvještaji o aktivnostima Službe za medicinsku pomoć, Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' i Crvenog križa Općine Centar sa posebnim osvrtom na obuku iz pružanja prve pomoći.

Prema finansijskom izvještaju o utrošku sredstava civilne zaštite u 2014. godini, za sanaciju klizišta na području Centra izdvojeno je 1.730.000 KM, a za sanaciju i održavanje korita Koševskog potoka 170.000 KM. Nakon katastrofalnih poplava u maju prošle godine, iz sredstava civilne zaštite Općine Centar dodijeljeno je pola miliona maraka općinama u BiH koje su pretrpjele najveće štete od poplava i klizišta te 195.000 KM za pomoć i drugim općinama u zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća. U prošloj godini za nabavku opreme za strukture civilne zaštite izdvojeno je oko 400.000 KM, a za pripremanje i obuku Općinskog i mjesnih štabova civilne zaštite 83.000 KM.

Na ovoj sjednici je član ''Kluba spasavalaca 2000'' Smail Huić informisao Općinski štab civilne zaštite Centar o opremljenosti, osposobljenosti i aktivnostima Službe za spašavanje sa visina u 2014. godini, a posebno na poplavljenim područjima u vrijeme velikih majskih padavina.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti