Unapređivanje rada mjesnih zajednica

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić održao je 18. marta 2015. godine u Mjesnoj zajednici ''Betanija-Šip'' (Dejzina Bikića 6) sastanak sa predsjednicima savjeta i sekretarima 15 mjesnih zajednica Centra o unapređivanju funkcionisanja jedinica mjesne samouprave.
Unapređivanje rada mjesnih zajednica

Na početku sastanka kojeg je vodio Irhad Čovrk, predsjednik Savjeta MZ ''Betanija-Šip'', Ajnadžić je upoznao prisutne o realizaciji zaključaka 8. tematske sjednice Općinskog vijeća Centar o funkcionisanju mjesnih zajednica i savjeta mjesnih zajednica Općine Centar kao i mjerama za unapređivanje rada i otklanjanje uočenih slabosti.

 

Navodeći da je zakonodavna vlast Općine već napravila nekoliko konkretnih koraka s ciljem otklanjanja slabosti u radu mjesnih zajednica, predsjedavajući Vijeća je dodao: -U narednom periodu ćemo organizovati seminare o primjeni federalnog Zakona o stvarnim pravima, te o metodologiji izrade vijećničkih pitanja i inicijativa. Osim toga, planirano je da Općinsko vijeće 7. aprila održi tematsku sjednicu o problemu saobraćaja u mirovanju, što je za većinu mjesnih zajednica interesantna tema- rekao je Ajnadžić i predložio da se formira radna grupa članova savjeta MZ koja bi pripremila materijal za izradu pravilnika o novčanim nagradama za najbolji savjet, mjesnu zajednicu i sekretara, koje bi se dodjeljivale povodom Dana Općine Centar.

 

Pomoćnica općinskog načelnika za lokalnu samoupravu Mirsada Lingo je informisala da su predstavnici savjeta zajedno sa sekretarima MZ obišli sve mjesne zajednice na Centru i utvrdili stanje opremljenosti i uslove rada, o čemu će informisati Općinsko vijeće kako bi se u budžetu Općine obezbijedila sredstva za nabavku materijala i opreme neophodne za rad mjesnih zajednica. -Pokrenuli smo nekoliko dobrih projekata u mjesnim zajednicama kao što je instruktivna nastava za učenike osnovnih škola, a u planu su i druge aktivnosti- kazala je Lingo i pozvala savjete mjesnih zajednica da se više uključe u realizaciju projekata.

 

Učesnici sastanka su konstatovali da su primjetni pozitivni pomaci u rješavanju problema u radu mjesnih zajednica te da će se i dalje raditi na unapređivanju rada savjeta, informatizaciji svih mjesnih zajednica i nabavci neophodnog mobilijara. Također je navedeno da će do 10. aprila biti obavljen pregled stanja i korištenja kafe kuhinja u mjesnim zajednicama.

 

Naredni sastanak sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica će biti održan krajem maja u prostorijama Mjesne zajednice ''Džidžikovac-Koševo I''.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti