Rješavanje statusa Javne ustanove ''Centar za kulturu''

U prostorijama Centra za mlade na Gorici (Avde Jabučice 52) 13. marta 2015. godine održan je sastanak predstavnika Općine Centar i Javne ustanove ''Centar za kulturu'' Sarajevo čiji je osnivač Općina Centar. Tema sastanka, kojem je u ime Općine prisustvovao predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, bila je rješavanje imovinsko-pravnog statusa Javne ustanove ''Centar za kulturu'' koja upravlja prostorijama u Jelićevoj ulici te Centrom za mlade na Gorici.
Rješavanje statusa Javne ustanove ''Centar za kulturu''

Govoreći o pravnom statusu ova dva objekta kulture, direktor Javne ustanove ''Centar za kulturu'' Sarajevo Senad Bostandžić je naglasio: -Pošto je Općina Centar naš osnivač, a zgrada Centra za kulturu u Jelićevoj 1 se nalazi na području općine Stari Grad, smatramo potrebnim da vijeća dvije općine pokrenu proceduru rješavanja statusa ove javne ustanove. Za drugi prostor, gdje je smješten Centar za mlade na Gorici, još uvijek nije okončana procedura za tehnički prijem objekta.  Osim toga, potrebno je izmijeniti osnivački akt naše ustanove i prilagoditi ga postojećem stanju. Rješavanjem ovih statusnih pitanja mogli bismo konkurisati za finansijska sredstva od domaćih institucija i nekih evropskih fondova. U Centru za mlade na Gorici, pored deset postojećih sekcija koje su besplatne za našu omladinu, mogli bismo uvesti i dodatne sadržaje, poput biblioteke i čitaonice za mlade i drugo. Zahvaljujući Općini Centar, koja je naš osnivač i ove godine je za naš rad i projekte  izdvojila 280.000 KM, uspjevamo opstati-  kazao je Bostandžić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao kako očekuje da uprava ''Centra za kulturu'' u što skorije vrijeme uputi inicijativu općinskom načelniku Dževadu Bećireviću i Općinskom vijeću Centar za rješavanje statusa ove ustanove. –Na osnovu te inicijative Općinsko vijeće Centar će moći pokrenuti pregovore sa predstavnicima Općine Stari Grad kako bi zajednički razmotrili mogućnost za sklapanje ugovora za korištenje prostora u Jelićevoj ulici. Kad je riječ o rješavanju statusa Centra za mlade na Gorici, Općinsko vijeće će u saradnji sa nadležnim općinskim službama razmotriti i predložiti najbolje rješenje. Pokušat ćemo, u skladu sa našim mogućnostima, povećati izdvajanja iz općinskog budžeta za potrebe Javne ustanove ''Centar za kulturu'' od koje očekujem da se uključi u organizaciju kulturno-umjetničkog programa povodom obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja– naveo je ovom prilikom Ajnadžić.  

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti