Općina Centar i ove godine izdvojila sredstva za sterilizaciju pasa lutalica

U prostorijama Općine Centar 13. marta 2015. godine vršilac dužnosti direktora KJP ''Veterinarska stanica'' d.o.o. Sarajevo Igor Jerković potpisao je ugovor o realizaciji granta u iznosu 20.000 KM koji je iz ovogodišnjeg općinskog budžeta izdvojen za kastraciju i sterilizaciju pasa lutalica na području Centra.
Općina Centar i ove godine izdvojila sredstva za sterilizaciju pasa lutalica

Kako je ugovorom definisano, u realizaciji ovog projekta će sarađivati Veterinarska stanica i Udruženje za zaštitu životinja ''Spasimo životinje sad''. Hirurške intervencije bit će rađene u prostorijama Veterinarske ambulante na Slatini, gdje će se također obavljati vakcinisanje protiv bjesnila i čišćenje od parazita. Nakon operacije psi će sa markicom na uhu biti vraćeni u njihovo prvobitno stanište, što je u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. Veterinarska stanica je u obavezi da svaka tri mjeseca dostavlja Općini Centar izvještaj o provedbi projekta. Prema zvaničnom cjeniku, kastracija psa košta 150 KM, a sterilizacija 200 KM.

 

Nakon potpisivanja ugovora Igor Jerković je kazao da je zahvaljujući višegodišnjoj saradnji Općine Centar i Veterinarske stanice izvršena sterilizacija i kastracija više stotina pasa lutalica čime je znatno smanjen broj novorođenih pasa. Naša zadaća je, u saradnji sa organizacijama i nevladinim sektorom, dovesti pse lutalice na kastraciju ili sterilizaciju kako bi se zaustavilo njihovo daljnje progresivno razmnožavanje. U obavezi smo također da vodimo i evidenciju pasa lutalica i njihovo obilježavanje i ugradnju čipova, nakon čega ćemo u saradnji sa organizacijama i nevladinim sektorom pokušati udomiti ove životinje– kazao je Jerković i dodao da na području općine Centar ne postoji adekvatan prostor gdje bi se mogao izgraditi azil za smještaj napuštenih životinja te da će formiranjem higijenskog servisa u okviru komunalnog preduzeća ''Rad'' biti smanjen broj pasa lutalica na gradskim ulicama.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti