Održana javna tribina o Urbanističkom projektu ''Tehnički fakulteti-Koševo''

U velikoj sali Općine Centar 12. marta 2015. godine održana je javna tribina na kojoj je prezentirana osnovna koncepcija Urbanističkog projekta ''Tehnički fakulteti-Koševo''.
Održana javna tribina o Urbanističkom projektu ''Tehnički fakulteti-Koševo''

Osim zainteresovanih građana tribini su prisustvovali predstavnici Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović, Amela Landžo i Anira Dedović, zatim iz Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo (koji je nosilac izrade plana) Jasminka Hodžić, Almir Hercegovac i Ervin Prašljivić, a iz Gradske uprave (koja je nosilac pripreme plana) Nedreta Komarica.

 

Prije početka tribine koju je vodio Amar Ibrulj, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice ''Park-Višnjik'', predstavnici Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu su uputili zahtjev za odgodu ove tribine uz obrazloženje da se aktivno uključe u izradu ovog urbanističkog projekta. Po njihovom mišljenju, obuhvat plana treba da bude u skladu sa starim planskim dokumentom odnosno da obuhvata područje između ulica Patriotske lige, Halida Kajtaza, Stjepana Tomića i Gradskog groblja Lav.

 

Na ovaj zahtjev odgovorila je Alma Sadović koja je kazala da je Općinsko vijeće Centar na 23. redovnoj sjednici održanoj 11. septembra prošle godine usvojilo Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Tehnički fakulteti-Koševo'' i projektni program. –Stoga ukoliko želite da promijenite obuhvat ovog planskog dokumenta moramo ponoviti kompletnu proceduru i da vijećnici iz Općine Centar ponovo razmatraju ponuđeni urbanistički projekt– kazala je Sadović.

 

Jasminka Hodžić, glavni i odgovorni planer Zavoda za planiranje razvoja KS je u svojoj prezentaciji ponuđenog planskog dokumenta pojasnila da se ovaj plan (koji obuhvata 6,5 hektara) može podijeliti na dvije cjeline od kojih jedna obuhvata stambeno-poslovnu zonu, a u drugoj cjelini su smješteni Arhitektonski i Građevinski fakultet te četiri naučna instituta. U ovoj drugoj cjelini je predviđeno uvođenje novih sadržaja u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja zone i njenog definisanja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta. Tako je planirana izgradnja tri objekta unutar kompleksa fakulteta (gdje bi bili izložbeni paviljon, maketarnica, prostorije za foto klub studenata i drugo) sa podzemnom garažom, kao i izgradnja sportske dvorane ili neke multifunkcionalne sale.

 

Na kraju tribine je naglašeno da sve primjedbe i sugestije na urbanistički plan mogu se dostaviti Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar ili Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.  

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti