Jednokratnu novčanu pomoć dobilo 11 porodilja

Pomoćnik načelnika Općine Centar za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Osmo Babić uručio je 10. marta 2015. godine u Općini jednokratnu novčanu pomoć za 11 porodilja sa područja središnje sarajevske općine. Šest porodilja je po osnovu rođenja prvog djeteta dobilo po 300 KM, a pet porodilja po 500 KM za rođenje trećeg djeteta.
Jednokratnu novčanu pomoć dobilo 11 porodilja

-Na prijedlog općinskog načelnika Dževada Bećirevića i uz podršku Općinskog vijeća Centar pokrenut je prije tri godine ovaj socijalni projekt s ciljem poboljšanja nataliteta na području naše općine. Kako je propisano pravilnikom o dodjeli ove pomoći za porodilje, pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 300 KM imaju porodilje koje nisu u radnom odnosu i koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak, a porodilje koje rode treće i svako sljedeće dijete imaju pravo na pomoć u iznosu od 500 KM ukoliko ukupni prihodi njihovog domaćinstva ne prelaze iznos prosjeka plate u Federaciji za prethodnu godinu– rekao je Babić.

 

Jedna od korisnica ove vrste pomoći je i Selma Hadžalić koja je nedavno dobila treće dijete. – Živim sa suprugom Adnanom i djecom Adnom, Muamerom i Šemsom. Kako niko u našoj porodici nema stalno zaposlenje, ova pomoć nam je dobro došla. Za ovaj novac planiramo nabaviti opremu i hranu za bebu i ponešto za drugo dvoje djece. Inače mi je Općina Centar uvijek izlazila u susret, koliko je to mogla, da lakše preživim sa svojom porodicom, na čemu sam posebno zahvalna načelniku Bećireviću i Službi za rad i socijalna pitanja– kazala je Selma.

 

U budžetu Općine Centar za ovu godinu je izdvojen iznos od 40.000 KM za jednokratne novčane donacije porodiljama u stanju socijalne potrebe, kojeg realizuje općinska Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti