Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja naselja na Nahorevu

Članovi radne grupe za rješavanje problema u vezi sa projektom vodosnabdijevanja naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, koju je formiralo Općinsko vijeće Centar, posjetili su u četvrtak, 5. marta 2015. godine Općinu Stari Grad gdje su razgovarali sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i njegovim saradnicima.
Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja naselja na Nahorevu

Slaven Kovačević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar je naglasio da je povod današnje posjete želja da se zimski period iskoristi za rješavanje vrlo složenih imovinsko-pravnih odnosa, kako bi tokom ove godine započela izgradnja vodovoda za pomenuta naselja.–Mi želimo koliko je god moguće ubrzati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, što podrazumjeva eksproprijaciju samo dijela zemljišta neophodnog za izvorište Klanice (općina Stari Grad) a ne cijelog imanja površine 109 hektara kako to predlaže jedan od posjednika zemljišta– kazao je Kovačević.

 

Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića je kazao da je ovaj projekat najveći prioritet za izvršnu i zakonodavnu vlast Općine Centar kako bi stanovnici Nahoreva dobili pitku vodu te da Općina želi da vlasnici parcela budu pravično obeštećeni tokom procesa eksproprijacije zemljišta. Damir Konjičanin, pomoćnik načelnika Općine Centar za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina, informisao je prisutne da je ova služba okončala proceduru otkupa zemljišta za tri lokacije na kojima je planirana izgradnja rezervoara. -Općinski načelnik Dževad Bećirević je danas potpisao dva ugovora o otkupu zemljišta za pomenutu namjenu, koja su notarski obrađena. Naša služba će provesti proceduru za otkup četvrte lokacije za izgradnju rezervoara nakon čega krećemo u proceduru utvrđivanja služnosti za trasu budućeg vodovoda preko vlasničkih parcela, kako je to utvrđeno projektom – kazao je Konjičanin.

 

Lejla Cerić, pomoćnica načelnika Općine Stari Grad za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove i Muhterema Kugić, šefica odsjeka u pomenutoj službi su upoznale predstavnike Općine Centar da je prilikom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na četiri parcele, od kojih su tri u privatnom posjedu, problem napravio jedan vlasnik koji ne dozvoljava otkup njegove zemlje.

 

Kako bi se riješilo ovo pitanje, na sastanku je usvojen zajednički zaključak da po poboljšanju vremenskih prilika i kada se za to steknu neophodni uslovi, nadležne stručne službe općina Centar i Stari Grad zajedno sa sudskim vještakom  i projektantom (koji je u ovom slučaju Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu) izađu na teren kako bi se sagledala mogućnost i drugih alternativnih pravaca za trasu vodovoda i kaptaciju, u smislu da se pronađe rješenje koje nudi najlakše prevazilaženje složenih imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega slijedi podnošenje Gradskoj upravi zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole.

 

Kao članovi radne grupe Općinskog vijeća Centar za rješavanje problema vodosnabdijevanja naselja na Nahorevu današnjem sastanku su također prisustvovali i vijećnici Zora Ostojić, Amela Kuskunović i Suvad Kerla.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti