Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana je 1. marta 2015. godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH svečana akademija kojoj su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti, Foruma parlamentaraca BiH 1990., nevladinog sektora te predstavnici kulturnog i javnog života.
Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

 

U ime Općine Centar akademiji su prisustvovali Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar i vijećnici Haris Fazlagić, Varja Nikolić, Ahmed Gerin, Hamdija Hasanović, Suvad Kerla i Edin Šikalo.

 

Svečanom skupu se obratio Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH u vremenima kada su poslanici Skupštine RBiH u toj istoj skupštinskoj sali 25. januara 1992. godine u ranim jutarnjim satima izglasali referendumsko pitanje na koje su građani odgovorili da žele živjeti u suverenoj BiH ravnopravnih naroda.

 

–Tih dana mi poslanici smo bili suočeni sa prijetnjama i ucjenama da ne idemo putem koji vodi ka samostalnosti naše države. Bili smo prinuđeni da tražimo rješenja na koji način spasiti državu. Izglasavanje referendumskog pitanja je bio historijski momenat i ponosan sam što sam jedan od onih koji je glasao za održavanje referenduma. Prvi mart je jedan od najznačajnijih datuma u historiji države– kazao je Lazović i dodao: -Današnja BiH je razapeta između Dejtona i Brisela. Sa druge strane, ne postoji organizovana politika izgradnje BiH. Snaga i pravednost države mjeri se načinom na koji je sposobna da štiti prava pojedinca. Umjesto da je manje obespravljenih, taj broj se povećava. Ali BiH ima budućnost, okrenimo se temeljnim ljudskim vrijednostima- poručio je Lazović.

 

Bosna i Hercegovina je kroz historiju imala na svojoj strani neumorne ljude koji su se za nju borili, među kojima se nedvojbeno svrstavaju i bosanski franjevci. Gvardijan Franjevačkog samostana Sveti Ante u Sarajevu prof. dr. Ivan Šarčević je u svom obraćanju prisutnima kazao da je zgrada Parlamenta BiH simbol suživota naroda u BiH i da sanja vrijeme kada će u ovoj zgradi biti donesena odluke u korist svih građana BiH.

 

Svečanu akademiju su uveličale muzičke izvedbe ženskog vokalnog ansambla "Allegro" i vokalno-instrumentalnog ansambla "San".

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti