Obilježen 1. mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana nezavisnosti BiH, u nedjelju, 1. marta 2015. godine predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih udruženja i udruženja građana su položili cvijeća na spomen-obilježja i odali počast svim poginulim braniteljima.
Obilježen 1. mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U ime Općine Centar, obilježavanju tog značajnog datuma iz naše novije historije prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, savjetnik načelnika Mustafa Resić, te vijećnici Zora Ostojić, Varja Nikolić, Suvad Kerla, Edin Šikalo, Ahmed Gerin i Amer Kapo.

 

Prilikom polaganja cvijeća ispred spomen-obilježja ''Vječna vatra'' Nedžad Ajnadžić je čestitao Dan nezavisnosti svim građanima općine Centar, Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. -Ovo je prilika da odamo počast najzaslužnijim u stvaranju države Bosne i Hercegovine, a mi živi imamo odgovornost da pamtimo njihova djela, volimo državu BiH i da je usmjeravamo prema Evropskoj uniji, evropskim i civilizacijskim vrijednostima– kazao je Ajnadžić.

 

Nakon toga je delegacija Općine Centar položila cvijeće ispred spomen-obilježja na mezarju Kovači i Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Nakon polaganja cvijeća u Velikom parku savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića, Mustafa Resić je rekao da je Dan nezavisnosti BiH jedan od najvećih povijesnih datuma u njenoj historiji. –Nakon više od pet stoljeća, Bosna i Hercegovina je ponovo postala nezavisna, slobodna, autonomna država sa svojim međunarodno priznatim granicama i teritorijalnim integritetom i suverenitetom. Kao sjećanje na 1. mart 1992. godine želim, u ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, izraziti zahvalnost borcima Armije i MUP-a R BiH koji su u vremenu agresije od 1992. do 1995. godine odbranili slobodu i nezavisnost BiH– kazao je Resić. 

 

Podsjetimo, na referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine, građani su odlučili da žele živjeti u samostalnoj i nezavisnoj BiH. Tokom ta dva dana na birališta je izašlo 64,34% upisanih birača odnosno 2.073.568 građana svih nacionalnosti, od kojih je 99,44% glasalo za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti