Održana 29. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 26. februara 2015. godine održana je 29. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić.
Održana 29. sjednica Općinskog vijeća Centar

 Vodovod Nahorevo

Općinski vijećnici su i na ovoj sjednici informisani o aktuelnim radnjama na projektu izgradnje vodovoda za područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja a koji se odnosi na vodosnabdijevanje sa izvorišta Klanice (koje se nalazi na području općine Stari Grad). Općinsko vijeće Centar je i ovaj put naglasilo da daje punu podršku općinskoj strukturi u rješavanju svih administrativnih pretpostavki i prepreka za realizaciju projekta vodosnabdijevanja pomenutih područja. To podrazumijeva i ubrzavanje administrativnih procedura za dobivanje od Gradske uprave odobrenja za građenje vodovoda.

S obzirom na činjenicu da postoje problemi u postupku eksproprijacije zemljišta na kojem je izvorište Klanice (koji se vodi u Općini Stari Grad), Općinsko vijeće Centar je na ovoj sjednici formiralo radnu grupu koja će ostvarivati kontakte sa načelnikom Općine Stari Grad i Općinskim vijećem Starog Grada i zamoliti ih da pomognu u brzom rješavanju procedure eksproprijacije zemljišta, jer je u pitanju projekt za koji je Vlada Kantona Sarajevo utvrdila da je od javnog interesa. Pri tome je naglašen stav Općine Centar da treba izvršiti eksproprijaciju samo zemljišta neophodnog za izvorište, a ne cijelog imanja površine 109 hektara kako to predlaže jedan od posjednika zemljišta.


Stipendije za srednjoškolce i studente

Na prijedlog Komisije za obrazovanje, Općinsko vijeće je donijelo odluku o izboru učenika srednjih škola i studenata za dodjelu stipendija ''Prof. dr. Husein Kulenović'' u školskoj 2014/2015. godini. Tako je stipendije u mjesečnom iznosu 80 KM dobilo 93 srednjoškolaca, a stipendije u iznosu 120 KM mjesečno dobila su 94 studenta. Oni će imati stipendije za 10 mjeseci nastavne godine (od 1. septembra 2014. do 30. juna 2015. godine). Riječ je o učenicima i studentima sa područja općine Centar koji imaju visok prosjek ocjena i ispunjavaju i druge propisane kriterije. U skladu sa ranijom odlukom Općinskog vijeća odobrene su za ovu školsku godinu stipendije za troje djece umrlih uposlenika Općine Centar. Za ovogodišnje stipendije u budžetu Općine Centar obezbijeđeno je 190.200 KM.

Općinsko vijeće je usvojilo inicijativu Komisije za obrazovanje da se prilikom rebalansa ovogodišnjeg općinskog budžeta obezbijedi 40.000 KM za stipendije za još 42 učenika i studenta koji ispunjavaju kriterije propisane pravilnikom o dodjeli stipendija ''Prof. dr. Husein Kulenović''. Osim toga, Vijeće je zadužilo Komisiju za obrazovanje i Službu za obrazovanje, kulturu i sport da pripreme prijedlog izmjena i dopuna pomenutog pravilnika kako bi se otklonile pojedine teškoće u njegovoj primjeni.


Nacrt urbanističkog projekta ''Gimnazija-Garaža''

Općinsko vijeće je usvojilo Nacrt urbanističkog projekta ''Gimnazija-Garaža'' sa nacrtom odluke o njegovom provođenju.

Riječ je urbanističkom projektu koji obuhvata zemljište površine 1,6 hektara a koje se nalazi između Ulice Gimnazijska, Ulice Kulina bana, objekta Bosansko-kulturnog centra i stambenih objekata uz Ulicu branilaca Sarajeva odnosno na školskom dvorištu ''Metalac'', gdje se planira izgradnja sportske dvorane i podzemne garaže od četiri podzemne etaže sa 350 parking mjesta. Nacrti ovih planskih dokumenata će biti na javnom uvidu 45 dana, nakon čega će biti održana javna rasprava.


Građevinsko zemljište

Vijeće je na ovoj sjednici usvojilo Odluku o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje stambenog objekta kolektivnog stanovanja na lokalitetu Kromolj koji je u obuhvatu regulacionog plana ''Jagomir II''. Prodaja zemljišta će biti izvršena putem javnog nadmetanja - licitacije u skladu sa federalnim Zakonom o stvarnim pravima.

Općinsko vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata, kao i odluke kojima se za određeno zemljište utvrđuje prestanak statusa nepokretnosti u općoj upotrebi.

Vijeće je donijelo rješenje o preuzimanju zemljišta od Preduzeća ''Protektor'' u svrhu izgradnje dijela saobraćajnice od Ulice Adema Grebe do Ulice Soukbunar, u skladu sa Regulacionim planom ''Čobanija''.

Općinsko vijeće je donijelo rješenje o preuzimanju od nosilaca privremenog prava korištenja gradskog građevinskog zemljišta državne svojine na kojem je devastirani objekat bivšeg obdaništa ''Razigrani dani'' u Ulici Patriotske lige 46.


Određena područja gdje je dozvoljeno držanje stoke

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo Odluku o držanju stoke, pernate živine i kunića, kojom su utvrđena područja na teritoriji općine Centar i uvjeti pod kojima fizička i pravna lica mogu držati stoku, pernatu živinu i kuniće. Uglavnom je riječ o određenim lokacijama na rubnim dijelovima Općine (područja Nahoreva, Betanije, Mrkovića, Soukbunara). Odlukom su propisane i novčane kazne za njeno nepoštivanje.

Pomenuta odluka će biti dostavljena Skupštini Kantona Sarajevo koja će, na osnovu odluka svih općina Kantona, donijeti jedinstvenu odluku o držanju stoke na području Kantona Sarajevo.


Ubrzan razvoj ruralnog područja općine Centar

Vijeće je primilo k znanju Informaciju o prioritetnim aktivnostima na stvaranju pretpostavki za ubrzan razvoj ruralnog područja općine Centar. U informaciji su naznačeni operativni ciljevi koji će biti sastavni dio buduće strategije razvoja Općine Centar od 2016. do 2023. godine, a među kojima su povećanje poljoprivredne proizvodnje (mliječnih i mesnih proizvoda, ljekovitog bilja, pčelarstvo i drugo), proširenje ekonomskih djelatnosti u seoskom domaćinstvu, razvoj seoskog i planinskog turizma, zaštita okoliša...Uz prihvatanje prijedloga prioritetnih aktivnosti Općine na stvaranju pretpostavki za ubrzan razvoj ruralnog područja, Općinsko vijeće je podržalo inicijativu da se u sklopu reorganizacije rada općinskih službi obezbijedi angažovanje kompetentnih ljudi za pripremu projekata sa kojima bi Općina aplicirala za sredstva IPA fondova i Fonda za zaštitu okoliša F BiH.


Stan za ''ruševinca''

Općinsko vijeće je donijelo odluku o dodjeli jednosobnog stana, površine 33 m2, na privremeno korištenje Đuričić Biljani u Ulici Alibega Firdusa 29/II u Sarajevu. Stan se dodjeljuje kao zamjenski za stan koji se nalazio u zgradi u Ulici Mustajbega Fadilpašića 15 koja je srušena.

Povodom ove tačke dnevnog reda vođena je rasprava o aktuelnim problemima sa kojima se Općina susreće kad je u pitanju stambena oblast. Usvojen je zaključak da nadležne općinske službe dostave pregled lokacija za koje je planirano rušenje trošnih objekata kako bi se Općinsko vijeće Centar upoznalo o potencijalnim lokacijama za investiranje. Osim toga, zatraženo je da Služba za stambene poslove dostavi Vijeću spisak svih stanova, zapečaćenih i drugih u vlasništvu Općine Centar sa opisom trenutnog korištenja. Također je zaključeno da se ubrzaju aktivnosti na pretvorbi raspoloživih općinskih stanova u poslovne prostorije. Za pomenute aktivnosti Općinsko vijeće je odredilo rok od 90 dana. Inače, Programom rada Općinskog vijeća za 2015. godinu planirano je održavanje tematske sjednice u drugom kvartalu koja će biti posvećena stambenoj politici Općine Centar.


Poslovni prostori

Vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije Općine Centar u Ulici Alekse Šantića 2, pod uslovom da zakupac izmiri dugovanja za zakupninu koja je imao prethodni zakupac.


Izbori i imenovanja

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje članova Općinske izborne komisije Centar Sarajevo kojima ističe mandat u 2015. godini.

Na ovoj sjednici Vijeće je razriješilo Slavena Kovačevića članstva u Komisiji za sport i na to mjesto izabralo Mirzu Zekovića. Almir Kurt Kugla razriješen je dužnosti člana Komisije za odnose sa javnošću a umjesto njega izabran je Adnan Burazerović.

U skladu sa ranije usvojenom inicijativom, Općinsko vijeće je donijelo odluku kojom se uspostavlja Forum za sigurnost građana Općine Centar, u cilju što efikasnijeg rada Općine i mjesnih zajednica u suočavanju sa sigurnosnim izazovima. Forum će kroz svoj rad uticati i na podizanje nivoa svijesti građana Općine Centar u cilju sprečavanja uništavanja javnih prostora u urbanim sredinama.

 

Općinsko vijeće je primilo k znanju redovnu godišnju Informaciju o ostvarivanju prava boraca, ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca i aktivnostima Općine Centar na poboljšanju njihovog položaja u 2014. godini. Na ovoj sjednici vijećnici su uputili više inicijativa i pitanja.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti