Unaprijediti saradnju općina Centar Sarajevo i Goražde

U posjeti Općini Goražde boravio je 24. februara 2015. godine predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić sa saradnicima, gdje su im domaćini bili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ove lokalne zajednice.
Unaprijediti saradnju općina Centar Sarajevo i Goražde

Povod za posjetu je, prema riječima Ajnadžića, želja predstavnika Općine Centar za uspostavljanje bolje saradnje između dvije općine, posebno na projektima koji su od društvene važnosti za građane. –Razmjena informacija koje mogu biti dobar osnov za uspostavljanje buduće saradnje, trebalo bi da rezultira potpisivanjem sporazuma o saradnji naše dvije općine. Općina Goražde je napravila poseban pomak u razvoju privrede tako da mi iz Općine Centar možemo na tom planu nešto naučiti od vas, a ono što je dobro u centralnoj sarajevskoj općini nudimo da vi preuzmete kao model– kazao je Ajnadžić.

 

Uputivši riječi zahvalnosti na finansijskoj i materijalnoj pomoći koju je Općina Centar do sada pružala Goraždu, posebno nakon velikih poplava 2010. godine, domaćini su naglasili da bi bratimljenje dvije općine bilo bitno zbog razmjene dobrih iskustava iz oblasti privrede, obrazovanja, kulture. -Na području Goražda živi oko 22.000 stanovnika. Zaposleno je 6.000, od kojih 4.500 radi u privrednom sektoru. Posljednjih godina ovo područje je doživjelo veliki privredni rast i nadamo se da će 2015. godine biti zaposleno još 500 radnika. Najveći problem naše općine je komunalna infrastruktura za čije održavanje Općina nema sredstava, a prisutan je i problem klizišta a za tu oblast nemamo stručnjaka- naveli su domaćini, nakon čega je predsjedavajući Ajnadžić ponudio pomoć Općine Centar.

 

-Osim što ćemo sagledati mogućnost da vam putem Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo obezbijedimo stručnjake za klizišta, također ćemo pomoći u sufinansiranju sanacije klizišta na području općine Goražde- rekao je Ajnadžić.

 

Na potrebu za boljom saradnjom dvije općine ukazao je i Munib Milišić, zamjenik predsjednika Komisije Općinskog vijeća Centar za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima i pozvao predstavnike Goražda da budu gosti tokom obilježavanja Dana Općine Centar u maju ove godine.

 

Sastanku su prisustvovali i Šaćir Hrustemović, sekretar Udruženja ''Istočna Bosna'' iz Sarajeva, a u ime Općine Goražde: Jelena Mirković, predsjedavajuća Općinskog vijeća, Samir Kanlić, sekretar Vijeća, Sanid Zirak i Samira Drakovac, pomoćnici načelnika za društvene djelatnosti odnosno za civilnu zaštitu te Asima Džambegović, stručna saradnica u Kabinetu općinskog načelnika.

 

Na kraju posjete Goraždu gosti iz Sarajeva su posjetili proizvodne pogone firme ''Bekto Preciza'' koja važi za jednu od najperspektivnijih firmi u regionu.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti