Izviđači ponijeli ratnu zastavu 105. brigade do Grdonja

U okviru manifestacije obilježavanja 22. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade upriličena je u subotu, 21. februara 2015. godine u jutarnjim satima na platou Skenderija smotra izviđača Kantona Sarajevo i svečana primopredaja ratne zastave 105. brigade, kojoj su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja i vijećnici Općine Centar.
Izviđači ponijeli ratnu zastavu 105. brigade do Grdonja

Prema riječima Seada Đukanovića, načelnika Štaba Saveza izviđača Kantona Sarajevo, na ovoj manifestaciji je učestvovalo više od 250 izviđača.

 

-Predstavnici 105. brigade su nas kao i svake godine pozvali da uzmemo učešće na maršu i mi smo se rado odazvali. Na platou je bilo više od 250 izviđača iz svih općina Kantona Sarajevo. Mi smo na Grdonju predali ratnu zastavu i prisustvovali času historije. Naši najmlađi članovi imali su priliku čuti ono što se ne nalazi u školskim udžbenicima, naglasio je Đukanović.

 

Ratnu zastavu na platou Skenderije preuzeo je Adnan Jašar, učenik Srednje građevinsko-geodetske škole. -Mnogo mi znači što nosim zastavu i to je velika čast za mene. O proteklom ratu sam učio iz priča učesnika borbi. Rat nikako ne smijemo zaboraviti i savjetujem svojim mlađim kolegama da uče šta se dešavalo kako nam se zlo više nikada ne bi ponovilo, kazao je Jašar.

 

Enver Krluč, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Općine Centar naglasio je značaj prenošenja prave istine na mlađe generacije. -Na Grdonju imamo muzej koji je izgrađen zahvaljujući Općini Centar i Jedinstvenoj organizaciji boraca. Muzej je izgrađen samo sa jednim ciljem, a to je čuvanje istine i historije, da sve ono što se dešavalo u proteklom ratu ne bude zaboravljeno. U muzeju imamo stalnu postavku naoružanja koje se koristilo u prvim trenucima odbrane od agresije na našu zemlju. To su uglavnom oružja pravljena u kućnim radionicama, od vodovodnih cijevi i niz takvih drugih eksponata koje smo koristili za odbranu grada, istakao je Krluč.

 

Nakon smotre izviđači su krenuli ratnim stazama boraca 105. brigade do spomen-obilježja Mala kula na Grdonju gdje su zastavu predali ratnom komandantu čete Asimu Smajloviću.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti