Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

Kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju u subotu, 21. februara 2015. godine održana je centralna manifestacija obilježavanja 22. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Članovi porodica i prijatelji, bivši borci 105. motorizovane brigade, predstavnici Općine i Općinskog vijeća Centar i boračkih udruženja su polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim borcima.
Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

U redovima 105. motorizovane nalazilo se oko 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo, a 2.000 ranjeno. Sead Krluč, pripadnik 105. motorizovane brigade kazao je da su branitelji BiH našu domovinu odbranili srcem.

 

-Slavna 105. je nikla od malih samoorganizovanih grupa iz mahala. Od početka agresije neprijatelj je imao veliko naoružanje i logistiku. Mi nismo imali gotovo nikakvo oružje, ali smo imali nešto drugo, a to je srce i zahvaljujući tome odbranili smo našu Bosnu i Hercegovinu, istakao je Krluč.

 

Općina Centar godinama ulaže velike napore kako bi se obilježavanje svih značajnih datuma podiglo na veći nivo, a sve sa ciljem da se mlađim naraštajima prenese prava istina o ratnim dešavanjima. Mustafa Resić, savjetnik načelnik čestitao je 22 rođendan 105. motorizovane brigade i dodao da je zahvaljujući pripadnicima ove, ali i ostalih jedinica, Sarajevo po prvi put ostalo neosvojen grad.

 

-105. motorizovana brigada je simbol časne odbrane Sarajeva i BiH. Po prvi put u historiji Sarajevo je ostalo neosvojen i nepokoren grad. Upravo zbog toga ovaj prostor mora dobiti nove sadržaje koji će moći i snažnije prezentirati priču o borbi dobra i zla, naglasio je Resić.

 

Slaven Kovačević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar kazao je da zadatak 105. motorizovane brigade još nije završen.

 

-Naš je zadatak da spasimo od zaborava sva ona dostignuća koja su borci 105. brigade učinili. Da spasimo od zaborava da je 105. motorizovana brigada držala najdužu liniju odbrane i odbranila Sarajevo i BiH. Da spasimo od zaborava 315 poginulih boraca koji su dali život da bi mi danas mogli živjeti u slobodnoj domovini, rekao je Kovačević.

 

Ratni član Predsjedništva BiH i aktuelni vijećnik u OV Centar Miro Lazović naglasio je da nije bilo lako braniti BiH. -Zahvaljući borcima koji su branili BiH, mi smo u političkom dijelu mogli s ponosom i hrabrošću ustati i braniti BiH i odbranili smo je 1995. godine. Bez obzira na nepovoljna rješenja, BiH je sačuvana, kazao je Lazović.  

 

Druženje boraca se, uz prigodan program, nastavilo do kasnih popodnevnih sati.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti