Općina Centar odlučna da obnovi devastirani vrtić ''Razigrani dani''

U Općini Centar održan je 19. februara 2015. godine sastanak na kome je razgovarano o obnovi razrušenog objekta nekadašnjeg vrtića ''Razigrani dani'' u Ulici Patriotske lige 46. Sastanak je organizirao i vodio predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, a osim predstavnika Javne ustanove ''Djeca Sarajeva'' i Mjesne zajednice ''Breka-Koševo II'' na čijem području je devastirani vrtić, prisustvovali su Mustafa Resić, savjetnik načelnika i predstavnici općinskih službi za prostorno uređenje i komunalne poslove i za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina te općinskog i kantonalnog pravobranilaštva.
Općina Centar odlučna da obnovi devastirani vrtić ''Razigrani dani''

Na sastanku su predstavljene aktivnosti koje su u Općini vođene na rješavanju ovog pitanja. –Već nekoliko mjeseci u Arhivi grada Sarajeva tragamo za dokumentacijom, iz koje je vidljivo da je Općina Centar upisana kao vlasnik zemljišta na kojem se nalazi devastirani objekt obdaništa. Za narednu sjednicu Općinskog vijeća Centar planiramo uputiti prijedlog rješenja kako bi se to zemljište upisalo u Zemljišno-knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu na Općinu Centar. U skladu sa Zakonom o stvarnim pravima tražit ćemo da se u korist Općine Centar uknjiži i vlasništvo nad objektom. Nakon toga slijedi rekonstrukcija objekta i potpisivanje ugovora sa predstavnicima JU ''Djeca Sarajeva'' o ustupanju prostora na korištenje. Ovo je jedini mogući, najpraktičniji i najjeftiniji način rješenja ovog pitanja– kazali su predstavnici Službe za imovinsko-prave poslove i Pravobranilaštva Općine Centar. Kao pravni osnov za ovako pravno postupanje također su naveli i odredbe Zakona o principima lokalne samouprave FBiH koji predviđa da predškolsko obrazovanje prelazi u nadležnost općina, što je potvrđeno presudom Ustavnog suda FBiH kojom je utvrđeno da je povrijeđeno pravo Općine Centar na lokalnu samoupravu.

 

Nedžad Ajnadžić je potvrdio stav Općine Centar da nije toliko bitno ko će biti u uknjižen kao vlasnik, već da je jedino važno da se obdanište što prije obnovi i stavi u funkciju građana i da od te namjere Općinsko vijeće Centar neće odustati. Također je napomenuo da će Općinsko vijeće ostaviti mogućnost da se i Kanton Sarajevo legitimira kao vlasnik objekta, samo s ciljem da se riješi ovo pitanje. -Za mene ne postoji razlika između vlasništva Općine Centar i Kantona Sarajevo kad je ono u službi općeg dobra– rekao je Ajnadžić, a Mustafa Resić je dodao da i izvršna vlast Općine Centar ima veliki interes za obnovu obdaništa ''Razigrani dani''.

 

Kemal Karić, kantonalni pravobranilac je ovom prilikom kazao da se ne može složiti sa činjenicom da se objekt uknjiži na Općinu Centar navodeći da je Kanton Sarajevo kao osnivač Javne ustanove ''Djeca Sarajeva'' vlasnik i objekta i opreme u vrtićima.

 

-Stoga ću pokrenuti upravni postupak sa namjerom da se zaštiti vlasništvo Kantona Sarajevo, jer samo Skupština Kantona Sarajevo može dati odobrenje da se vlasništvo Kantona knjiži na Općinu Centar– kazao je Karić.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti