Uređenje zapuštene lokacije Harema Kalin-hadži Alijine džamije

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa dopredsjedavajućim Vijeća Slavenom Kovačevićem i vijećnicima, te predstavnicima izvršne vlasti Općine Centar, pripadnicima Prve policijske uprave i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, obišao 19. februara 2015. godine lokaciju Harema Kalin-hadži Alijine džamije, nekadašnji Prešernov park, koji je smješten na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajevo.
Uređenje zapuštene lokacije Harema Kalin-hadži Alijine džamije

-Današnji obilazak predstavlja početak realizacije odluka koje smo usvojili na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Centar, a koje se odnose na uređenje zapuštenog prostora, njegovo ograđivanje te okončanje arheoloških iskopavanja, s ciljem da ovaj prostor postane arheološki park sa zaštićenim ostacima džamije i harema, do konačnog rješenja po zahtjevu Vakufske direkcije Sarajevo. Ovdje je jako bitno da su i zakonodavna i izvršna vlast Općine Centar jedinstveni u stavu da se uredi ovaj prostor. Zajedno sa pripadnicima Policijske stanice Centar ćemo ukloniti nelegalno parkirana motorna vozila sa ove lokacije koja predstavlja arheološko nalazište– kazao je Ajnadžić.

 

Direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović je uputio riječi zahvalnosti Općini Centar na naporima koje čini da se zaštiti ovaj lokalitet. –Kako je javnosti poznato, na ovom mjestu je postojala Kalin-hadži Alijina džamija koja je izgrađena 1535. godine a srušena 1947. godine. Osim džamije, tu se nalazilo mezarje i mekteb. Namjera Islamske zajednice je da zaštitimo ovaj prostor i uklonimo ruglo u strogom centru grada. Konačno rješenje po nama je ponovo izgraditi džamiju, što naravno ne mora biti u nekadašnjim dimenzijama– rekao je Zajimović.

 

Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar je ovom prilikom kazao da načelnik Dževad Bećirević također zastupa stajalište da se mora početi rješavati pitanje uređenja ovog lokaliteta, kako bi taj prostor dali građanima na korištenje. -Ova lokacija mora dobiti adekvatan sadržaj u skladu sa projektom kojeg je uradio Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo– kazao je Resić. Načelnik Prve policijske uprave Fahrudin Halač je izjavio da će policija dati podršku ovom projektu u skladu sa postojećim zakonskim propisima i sa njihovim nadležnostima.

 

Općinsko vijeće Centar je 11. decembra 2014. godine održalo tematsku sjednicu o mogućim rješenjima uređenja lokacije Harema Kalin-hadži Alijine džamije (bivšeg Prešernovog parka).

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti