Otkriveno novo spomen-obilježje poginulim borcima Blekinog potoka

U Aleji breza (Fadila Jahića Španca preko puta broja 1) 18. februara 2015. godine su bivši pripadnici 105. motorizovane brigade Armije RBiH i članovi Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Centar otkrili novo spomen-obilježje koje je podignuto u čast boraca poginulih tokom odbrane naselja Blekin potok. Manifestaciji su, osim lokalnog stanovništva, prisustvovali i predstavnici Općine Centar i boračkih udruženja.
Otkriveno novo spomen-obilježje poginulim borcima Blekinog potoka

 

Asim Smajlović Sike, ratni komandir čete IV bataljona 105. brigade je u svom obraćanju kazao da se mora što je moguće više činiti da se poginuli branitelji sačuvaju od zaborava. -To su naše komšije, braća i prijatelji koji su dali svoj život za državu Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, a njihove porodice su ostale nama u amanet. Na liniji odbrane u Blekinom potoku braneći svoj grad poginula su 23 borca dok je njih 97 ranjeno. To je bila jako zahtjevna i teška linija za odbranu, jer smo sa svih strana bili okruženi i imali smo samo jedan izlaz prema gradu. Boračka udruženja i Općina Centar su učinili značajne napore da se postavi ovo spomen-obilježje i nadam se da je to korak do izgradnje planiranog spomen-parka u čast 105. motorizovane brigade. Znam da će nas Općina Centar nastaviti podržavati kako bi buduće generacije saznale istinu o dešavanjima tokom četverogodišnje opsade grada– kazao je Smajlović.

 

Aleja breza je dobila ime po brezama koje su ovdašnji stanovnici posadili u čast 23 šehida i poginula borca od kojih je 13 sa područja Blekinog potoka a deset iz drugih dijelova grada.

 

Otvaranje ovog spomen obilježja je organizovano u okviru obilježavanja 22. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti