Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana 105. brigade

Na Dan 105. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH održana je 18. februara 2015. godine u Općini Centar svečana sjednica Općinskog vijeća Centar kojom je obilježena 22. godišnjica od formiranja te slavne brigade.
Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana 105. brigade

Svečanom skupu, kojeg je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, prisustvovali su osim općinskog rukovodstva, vijećnika i drugih predstavnika parlamentarnih stranaka u Centru, i borci 105. i članovi porodica poginulih pripadnika Brigade, predstavnici boračkih udruženja i drugi gosti.

Na početku svečanog skupa intonirana je državna himna Bosne i Hercegovine i himna 105. brigade a potom su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim braniteljima.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje ove godišnjice Nedžad Ajnadžić, koji je bio ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH, uputio je čestitke svim pripadnicima 105. brigade za njen 22. rođendan. Pri tome je naglasio da svi oni koji su časno branili Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu zaslužuju duboko poštovanje. –Naša je obaveza, a najviše prema onima koji su dali život u odbrani svoje domovine, da svake godine obilježavamo ovaj značajan datum iz naše novije historije kako ne bi bili zaboravljeni. Također je naša obaveza da se stalno borimo protiv inverzije vrijednosti i prenosimo istinu o našoj časnoj odbrani. Sretni smo što smo imali 105. motorizovanu brigadu, Prvi korpus i Armiju R BiH koja je bila garant našeg opstanka i budućnosti- rekao je predsjedavajući Ajnadžić.

Čestitkama se pridružio i načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i uputio riječi zahvalnosti borcima na herojskoj odbrani slobode, časti i dostojanstva naše države.

-Vaša nenadmašna hrabrost, visok moral, istinska humanost i odanost najvišim idealima ljudskog roda, blistava su svjetiljka i putokaz u izgradnji pravednijeg društva, radosti za svakog čovjeka i napretka naše jedine, dobre zemlje Bosne i Hercegovine- rekao je načelnik Dževad Bećirević i dodao: -Kao što ne smije izblijediti slika na naše najhrabrije i najbolje sinove, tako ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice. Podržavamo i finansiramo različite projekte boračkih udruženja Općine Centar sa kojima imamo izuzetnu saradnju. Učestvovali smo u izgradnji spomen obilježja, finansijski pomagali najugroženije boračke porodice, borce slali na banjsko-klimatsko liječenje. Nećemo stati na tome. Uložit ćemo dodatne napore u budućnosti i obećavam da ćemo branitelje lokalne zajednice još snažnije podržati novim projektima- naglasio je Bećirević.

O ratnom putu 105. motorizovane brigade, čije je sjedište bilo na općini Centar, govorio je Hasan Alić, načelnik Štaba 105. brigade. Naglasio je da su njeni hrabri borci učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini te da je njene redove prošlo 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom".

Naglasivši da ratni put 105. brigade pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH, Alić je podsjetio da je Brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa od kojih su formirane vojne jedinice i odredi, da bi naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH od 18. februara 1993. godine bila formirana 105. motorizovana brigada. -Od svih sarajevskih brigada 105. je imala najdužu i najdublju zonu odgovornosti u gradu, a njeni hrabri borci su učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva (Predsjedništvo, Dobrovoljačka, Skenderija, Borije, Vraca, Zlatište, Elektroprivreda, Trg heroja, Ilidža, Jarčedoli, Grbavica, Jevrejsko groblje, Azići, Dobrinja, Nedžarići, Mojmilo, Stup, Žuč, Vogošća...), a kasnije nakon probijanja tunela borili su se i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini – Igmanu, Bjelašnici, Treskavici, Zvijezdi, Nišićkoj i Crnoriječkoj visoravni, brdima oko Vareša, Konjicu, Jablanici, Mostaru, Olovu...-rekao je Alić i dodao da je ponosan na borce i starješine 105. brigade koje je krasio visok borbeni moral i koji su hrabro i u najtežim uvjetima branili svoj narod.

 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenice osnovnih škola: Esma Klisura (OŠ ''Nafija Sarajlić''), Nejla Adilović (OŠ ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'') i Farah Konjhodžić (OŠ ''Hasan Kikić'') kojima su uručene i prigodne novčane nagrade Općine.

 

Po završetku svečane sjednice upriličena je promocija knjige grupe autora ''Zdravstvo u opkoljenom Sarajevu '92-'95''. O ovom izuzetno vrijednom djelu govorili su koautori profesori doktori Ajnija Omanić, Zehra Dizdarević, Fahrudin Kulenović i Bakir Nakaš. Oni su naglasili da je u pitanju istraživačka studija u kojoj je prezentirano funkcionisanje zdravstvene zaštite tokom 1.425 dana opsade Sarajeva. Knjiga je urađena kroz multidisciplinarni pristup, uz mnoštvo dokumenata i svjedočenja, i predstavlja amanet budućim generacijama.

 

U povodu Dana 105. motorizovane brigade, 60 porodica pripadnika 105. brigade dobilo je simbolične novčane donacije Općine u iznosu od po 100 KM.
02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti