Održana 28. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 11. februara 2015. godine 28. redovnu sjednicu. Zasjedanje Vijeća je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.
Održana 28. sjednica Općinskog vijeća Centar

Štete od prošlogodišnjeg požara na zgradi Općine 3.798.795,73 KM

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo Odluku o šteti uzrokovanoj požarom 7. februara 2014. godine na zgradi Općine Centar Sarajevo u Mis Irbinoj ulici broj 1 i knjigovodstvenom evidentiranju štete, sa Izvještajem o utvrđenoj šteti nakon požara.

Razlog donošenja ove odluke je obaveza utvrđivanja visine štete po proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane požarom na dijelu područja općine Centar, kao i utvrđivanje načina usklađivanja knjigovodstvenih evidencija Općine po nastaloj šteti, te nastavak postupka utvrđivanja i naplate štete od ''Sarajevo osiguranja'' d.d. Sarajevo. Usvojenom odlukom zadužuje se Pravobranilaštvo Općine Centar da nastavi postupak utvrđivanja i naplate štete od pomenute osiguravajuće kuće.

Prema usvojenom izvještaju Komisije za procjenu štete od prirodnih i drugih nesreća, šteta na objektu Općine, sredstvima opreme (bez umjetnina) i ostaloj imovini procijenjena je na 3.798.795,73 KM, pri čemu šteta na zgradi (na osnovu procjena sudskih vještaka) iznosi 3.514.295,15 KM, na stalnim sredstvima opreme 159.427,32 KM, a ostatak od ukupnog iznosa štete odnosi se na sitni inventar i kancelarijski materijal. Prema riječima Fahrudina Kurtovića, pomoćnika načelnika za privredu i finansije, to još nije konačan iznos jer nije obuhvaćena nematerijalna šteta (potpuno uništeni dokumenti) kao i umjetnine čiju vrijednost treba procijeniti.

Da podsjetimo, 7. februara 2014. godine tokom protesta građana i izbijanja nereda zapaljena je i devastirana zgrada Općine Centar, čije prostorije koristi i Kanton Sarajevo, pri čemu na sreću nije bilo ljudskih žrtava ali je načinjena ogromna materijalna šteta. Na prijedlog Štaba civilne zaštite Općine Centar, općinski načelnik je 8. februara 2014. godine donio Odluku o proglašenju stanja nesreće izazvane požarom na dijelu područja općine Centar. Odmah se počelo dananoćno raditi na rašćišćavanju zgarišta u i oko zgrade Općine, uklanjanju izgorenih konstrukcija prostorija na svim etažama i na krovu gdje je vrlo brzo postavljena nova krovna konstrukcija. Potom su nastavljeni radovi na projektu hitne sanacije zgrade, uz saglasnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, pošto se radi o objektu pod zaštitom države.

Zahvaljujući izuzetnim naporima, za samo sedam dana nakon požara ponovo je otvorena šalter sala Matičnog ureda, a ubrzo i velika sala gdje se održavaju sjednice Općinskog vijeća. Sve ostale općinske službe su privremeno izmještene na druge lokacije gdje su u najkraćem roku počele funkcionisati u punom kapacitetu i gdje su radile do povratka u općinsku zgradu nakon obnove. -Prošle godine iz budžeta Općine Centar je izdvojeno 3,2 miliona KM za sanaciju zgrade, a svi radovi još nisu okončani- rekao je Fahrudin Kurtović.

 

Općinska izborna komisija

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je ovlastilo Komisiju za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja da provodi postupak po odredbama Odluke o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje članova Općinske izborne komisije Centar Sarajevo kojima u 2015. godini ističe mandat. O Prijedlogu odluke o objavljivanju javnog oglasa Općinsko vijeće će se izjasniti na narednoj redovnoj sjednici.

Općinsko vijeće je usvojilo inicijative, koje će biti upućene Centralnoj izbornoj komisiji BiH, za izmjene Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broja i imenovanju članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini. Ovim inicijativama se predlaže da se članstvo u općinskim izbornim komisijama ustanovi na period od četiri godine (sada je to sedam godina) te da se ograniči ponavljanje mandata članova općinskih izbornih komisija.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti