Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

U povodu 5. februara - Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. i obilježavanja 21. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, održana je 5. februara 2015. godine u Narodnom pozorištu zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog i općinskih vijeća Kantona Sarajevo.
Obilježen Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

 

Komemorativnom skupu, kojeg je vodio Sabahudin Delalić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, prisustvovali su u ime Općine Centar: predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Vijeća Slaven Kovačević, vijećnici Senad Alić, Dževad Topić, Suvad Kerla, Zora Ostojić i Haris Fazlagić, kao i pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Osmo Babić.

 

 

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti poginulim sugrađanima učenjem Fatihe i minutom šutnje, Merisa Karović-Babić iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, je u svom obraćanju prisutnima govorila o strategiji opsade i planovima okupacionih snaga koje su tokom četiri godine pokušavali podijeliti Sarajevo na dva dijela, pri čemu nisu birali sredstva za ostvarenje tog cilja. Osim svakodnevnog granatiranja, stanovnicima opkoljenog grada je uskraćivana pitka voda, plin, električna energija, ogrijev i osnovne životne namirnice.

 

-Pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS su samo u 1993. godini ispalili na Sarajevo između 30.000 i 40.000 projektila raznih kalibara. Tokom opsade na 230 lokacija u Sarajevu su izvršena masovna ubistva civila. Na području općine Centar je 56 takvih lokacija– kazala je Karović-Babić i dodala da je za četverogodišnju opsadu Sarajeva i zločine počinjene nad civilima Međunarodni sud pravde u Hagu do sada osudio samo Stanislava Galića na doživotno izdržavanje zatvorske kazne i Dragimira Miloševića na 29 godina zatvora.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti