Projekt izgradnje turističkog grada u Trnovu

U velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) 2. februara 2015. godine potpisan je protokol o saradnji između Općine Trnovo i kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kojim je ozvaničena realizacija projekta izgradnje integrisanog turističkog grada "Buroj Ozone" na području Trnova. Potpisivanju protokola prisustvovao je i načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, predstavnici Kantona Sarajevo, te načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.
Projekt izgradnje turističkog grada u Trnovu

"Buroj Ozone" u Trnovu će sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotele, trgovačke centre, kao i svu drugu društvenu infrastrukturu. Realizacija ovog projekta neće donijeti samo direktne prihode za turizam BiH, nego i prilike za zaposlenje, te na hiljade novih radnih mjesta. Ukupna vrijednost projekta je, kako je navedeno, oko 4,5 milijardi KM.
Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo naglasio je kako će se u Bosni i Hercegovini prvi put izgraditi turistički kompleks koji će po svojoj veličini i vrijednosti investicije predstavljati najveći projekt ove vrste na području Jugoistočne Evrope i šire. 


-Mislim da se radi o najvećoj investiciji u BiH nakon rata. Ovo je historijski dan za Općinu Trnovo i znači mnogo ne samo za razvoj Trnova, nego i Kantona Sarajevo i čitave BiH. Kroz realizaciju ovog projekta, općina Trnovo će se moći mjeriti sa razvojem općine Centar- izjavio je Berilo. 

 

Ismail Ahmed, direktor firme Buroj je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa bosanskohercegovačkom stranom, te istakao kako je potpisivanje ovog protokola samo prvi korak ka izgradnji partnerstva. Pojasnio je kako je Buroj Property Development vodeća kompanija za urbani razvoj i da želi postati jak partner Bosni i Hercegovini u razvijanju ogromnog turističkog potencijala kojeg ima. 


-Vaša zemlja sa svojim bogatstvima puna je potencijala, a ovdje smo došli da radimo sa vlastima u Bosni i Hercegovini kao partneri u cilju osiguravanja profita i beneficija od našeg zajedničkog projekta. Kad su nas diplomatski predstavnici BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pozvali da dođemo ovdje, nismo bili sigurni šta možemo očekivati. Danas sam jako sretan što sam u Sarajevu i nadam se da ću postati redovan gost vaše zemlje- kazao je Ismail Ahmed.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti