Kliničkom centru uručena još jedna donacija Općine Centar

U sali Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj na Kliničkom centru na Koševu 2. februara 2015. godine izvršena je primopredaja medicinskog aparata za potrebe Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a čiju nabavku je sufinansirala i Općina Centar. Vrijednost aparata iznosi 34.300 KM, od čega je Općina Centar donirala 20.000 KM, Gradska uprava 10.000 KM, dok je Klinički centar izdvojio 4.300 KM.
Kliničkom centru uručena još jedna donacija Općine Centar

Novi aparat je treći koji posjeduje Klinički centar na Koševu, a u cijeloj BiH ima ih samo sedam. -Do sada smo aparat ovakve vrste posuđivali sa Klinike za nuklearnu medicinu zbog čega nam je bio ograničen broj operacija koje smo mogli obaviti. Aparat je neophodan kod otkrivanja proširenosti ranih metastaza kod oboljenja raka dojke, melanoma i drugih kancera. Zahvaljujući ovom aparatu i tokom operacije je moguće uraditi intervenciju na uklanjanju limfnih čvorova. Novu opremu također mogu koristiti i neurohirurzi i oftamolozi, kao i druge klinike koje koriste operacionu salu gdje je aparat smješten– kazao je prof. dr. Reuf Karabeg, šef Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a.

 

Ovom prilikom je prof. dr. Haris Tanović, šef Hirurških disciplina Kliničkog centra na Koševu kazao da je Općina Centar ostala najveći pojedinačni donator Kliničkom centru. -Tokom proteklih deset godina Općina Centar je izdvojila više od milion maraka za nabavku najsofisticiranije medicinske opreme i uređaja čime je poboljšana medicinska njega pacijenata. Stoga upućujem zahvalnost načelniku Dževadu Bećireviću i Općinskom vijeću Centar koji su do sada pružili veliku pomoć našoj klinici– kazao je Tanović.

 

Osmo Babić, pomoćnik načelnika Općine Centar za rad i socijalna pitanja, koji je prisustvovao u ime načelnika Dževada Bećirevića, kazao je da je ovo četvrta donacija medicinske opreme Kliničkom centru koja je nabavljena općinskim sredstvima iz budžeta za 2014. godinu. -Prošle godine smo također nabavili za potrebe KCUS-a aparate za Kliniku za opštu i abdominalnu hirurgiju (53.703 KM) i Kliniku za dječiju hirurgiju (24.542 KM) te tri sanitetska vozila za prevoz putnika unutar ove klinike (176.800 KM). Za narednu godinu u budžetu Općine Centar planiran je iznos od 65.000 KM za nabavku aparata za Kliniku za kardiologiju (25.000 KM) i za Jedinicu internističke intenzivne terapije (40.000 KM)– kazao je Babić.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti