Održana 27. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 29. januara 2015. godine 27. redovnu sjednicu. Zasjedanje Vijeća je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Vijeća.
Održana 27. sjednica Općinskog vijeća Centar

Pomoć za porodice radnika poginulih na gradilištu na Marijin Dvoru

Vijećnici Općine Centar su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast za dva radnika koji su poginuli 28. januara 2015. godine na gradilištu stambeno-poslovnog objekta na uglu ulica Hiseta i Kotromanića. Uz izraze žaljenja zbog stravične nesreće koja se dogodila na području općine Centar, predsjedavajući Ajnadžić je istakao želju svih da se ubuduće ne dešavaju takve nesreće na gradilištima širom Bosne i Hercegovine.

Općinsko vijeće je, na inicijativu vijećnika Harisa Fazlagića i Edine Latif, donijelo odluku da se iz općinskog budžeta dodijeli po 1.000 KM za jednokratnu pomoć porodicama dva poginula radnika kao i porodici radnika koji je zadobio teške povrede kada se srušila skela sa objekta u izgradnji na Marijin Dvoru.

Latif, Fazlagić i Tucaković samostalni vijećnici

Općinski vijećnici Haris Fazlagić i Edina Latif su obavijestili Vijeće da su istupili iz Saveza za bolju budućnost BiH te da će u Općinskom vijeću Centar djelovati kao samostalni vijećnici. I vijećnik Eso Tucaković je informirao Vijeće da je istupio iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu te da će i on djelovati kao samostalni vijećnik u Općinskom vijeću Centar.

Vodovod Nahorevo

Općinski vijećnici su i na ovoj sjednici, kojoj su prisustvovali i predstavnici mještana Nahoreva, informisani o aktuelnim radnjama na projektu izgradnje vodovoda za područja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja a koji se odnosi na vodosnabdijevanje sa izvorišta Klanice (koje se nalazi na području općine Stari Grad). Vijeće je upoznato sa informacijom Službe Općine Stari Grad za imovinsko-pravne, geodetske poslove – katastar i stambene poslove da postoje problemi u postupku eksproprijacije zemljišta na kojem je izvorište Klanice, jer posjednik zemljišta traži eksproprijaciju cijelog imanja površine 109 hektara na kojem ima i drugih vlasnika.

Što prije staviti u funkciju obdanište ''Razigrani dani''

Imajući u vidu interes i potrebe stanovnika mjesne zajednice ''Breka-Koševo II'' koji dugi niz godina traže da se vrati u funkciju devastirani objekt obdaništa ''Razigrani dani'' u Ulici Patriotske lige 46, Općinsko vijeće je na ovoj sjednici razmatralo informaciju o problemima u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima kad je pitanju taj objekt koji nije u vlasništvu Javne ustanove ''Djeca Sarajeva''.

Općinsko vijeće Centar izražava opredijeljenost da se obdanište ''Razigrani dani'' u što kraćem roku privede svojoj namjeni u skladu sa zakonskim procedurama. U tom cilju potrebno je najprije da se objekt uknjiži na Općinu Centar, koja je i posjednik zemljišta na kojem je obdanište, a nakon toga da Općinsko vijeće dodijeli objekt na upravljanje ili raspolaganje Javnoj ustanovi ''Djeca Sarajeva'', ili da se iznađe drugo rješenje kako bi obdanište što prije bilo u funkciji. Vijeće je zadužilo Službu za imovinsko-pravne poslove da okonča poslove oko uknjižbe objekta na Općinu Centar. Uz to, Vijeće je obavezalo nadležne općinske službe da sačine plan aktivnosti za stavljanje obdaništa u funkciju u najkraćem mogućem roku, uključujući i iznalaženje modela za angažovanje finansijskih sredstava za projektnu dokumentaciju potrebnu za obnovu odnosno renoviranje obdaništa.   

Odluka o pristupanju izradi UP ''Lora-Poljine''

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Lora-Poljine''. Riječ je o zemljištu površine 3,6 hektara na lokaciji Poljine, gdje se planira izgradnju stambenog naselja sa 30 slobodnostojećih objekata i 10 objekata u nizu koji bi se organizirali oko već postojećih objekata (teniski tereni, bazen i drugo). Troškove pripreme i izrade Urbanističkog projekta u iznosu 28.000 KM snosi investitor ''Lora-Poljine'' d.o.o. Sarajevo koji planira pomenutu izgradnju na tom području.

Dopuna Programa uređenja zemljišta u Poslovnoj zoni Šip

Vijeće je usvojilo dopunu Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta za područje Regulacionog plana Poslovna zona ''Šip''. Dopunom se propisuje drugačiji način obračuna troškova uređenja zemljišta kada su u pitanju podzemne etaže koje će po namjeni biti garažni prostor, što će biti povoljnije za investitore izgradnje.

Općinsko vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata, kao i rješenje za dodjelu, neposrednom pogodbom, gradskog građevinskog zemljišta na lokaciji Podgaj-Tekija 1 Javnom preduzeću ''Elektroprivreda'' d.d. Sarajevo – Podružnici ''Elektrodistribucija'' Sarajevo neizgrađenog u svrhu izgradnje kablovske transformatorske stanice.

Izbor novih članova komisija Općinskog vijeća

Ismir Jusko, bivši vijećnik u Centru koji je dobio mandat u Skupštini Kantona, razriješen je na ovoj sjednici Vijeća članstva u Komisiji za sport, Komisiji za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti i Komisiji za prevenciju maloljetničke delinkvencije i narkomanije. Umjesto njega, za člana Komisije za sport izabran je Amer Kapo, za člana Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti izabran je Mustafa Rustemagić, a za člana Komisije za prevenciju maloljetničke delinkvencije i narkomanije izabrana je Farah Sanela Karić. Dužnosti člana Komisije za poslovne prostorije razriješen je Edin Forto i na to mjesto je izabrana je Maja Anzulović.

 

Mjere za poboljšanje rada mjesnih zajednica

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici usvojilo, uz dopune, predložene mjere na otklanjanju uočenih slabosti u radu mjesnih zajednica Općine Centar, o čemu je vođena rasprava na 8. tematskoj sjednici Vijeća 11. decembra 2014. godine. Usvojen je zaključak kojim se obavezuje radni tim za poboljšanje rada mjesnih zajednica da u roku od 60 dana izvrši dopune usvojenih mjera u skladu sa prijedlozima vijećnika na 27. redovnoj sjednici. U tom roku potrebno je pripremiti materijalno-finansijski plan potreba za poboljšanje uvjeta rada u mjesnim zajednicama, kako bi se rebalansom budžeta izdvojila potrebna sredstva za te namjene.

Nazivi ulica

Vijeće je dalo mišljenje da je saglasno sa inicijativom građana Mjesne zajednice ''Mejtaš-Bjelave'' za izmjenu naziva ulice ''Zlatikuša'' u naziv ''Zatikuša'', kao i sa inicijativom građana Mjesne zajednice ''Betanija-Šip'' da se jedna ulica bez imena na lokalitetu Kromolj nazove ''Izlazi'', te će ovi prijedlozi biti upućeni u dalju proceduru. Usvojen je zaključak da se uđe u proceduru davanja imena ulicama koje još uvijek nemaju nazive i da se zatraži numerisanje objekata u ulicama gdje to još nije učinjeno. Podržana je i inicijativa vijećnika Dževada Topića da se jadna od ulica na Kromolju nazove po Asimu Prazini.

 

Općinsko vijeće je donijelo odluke da, neposrednom pogodbom na osnovu prava prvenstva, dodijeli u petogodišnji zakup općinske poslovne prostorije u ulicama: Čekaluša 27, Kaptol 4, Nikole Kašikovića 9, Radićeva 15, Sutjeska 24 (suteren), Višnjik 46 i Vrazova 2. Također je donijelo odluku o dodjeli jednosobnog stana, površine 54 m2, u Ulici Koševo 26/IV na privremeno korištenje Galić Dubravki i članovima njenog domaćinstva kao ''ruševincima'' iz objekta u Ulici Halida Kajtaza 46 koji je uklonjen.

 

Na ovoj sjednici su usvojeni predloženi godišnji planovi rada u 2015. Centra za sport i rekreaciju i Centra za kulturu - javnih ustanova čiji je osnivač Općina Centar.

 

Ime Kemala Montena dati jednoj od ulica ili ustanova u Centru

Vijećnici Općine Centar su na ovoj sjednici uputili brojne inicijative, a o pojedinim se i glasalo. Tako je podršku Općinskog vijeća dobila inicijativa predsjedavajućeg Nedžada Ajnadžića, koja će biti upućena u proceduru, da se po legendarnom muzičaru Kemalu Montenu nazove jedna od ulica, parkova ili ustanova u Centru. Usvojena je i Ajnadžićeva inicijativa da rukovodstvo Općinskog vijeća i predsjednici klubova vijećnika posjete poljoprivredno gazdinstvo Mehmeda Muharemovića u Nahorevu gdje je 15. oktobra 2014. godine izbio požar koji je načinio ogromnu štetu te da se, u skladu sa raspoloživim mogućnostima, izdvoji iz općinskog budžeta određena suma novca za pomoć ovom uspješnom farmeru u otklanjanju nastale štete.

Podršku Općinskog vijeća dobila je i inicijativa koju je iznio Igor Kamočaji da se uspostavi Forum za sigurnost građana i građanki općine Centar, kao i inicijativa Jasmina Gazije za donošenje odluke, u skladu sa kantonalnim Zakonom o javno-privatnom partnerstvu, kojom bi se omogućilo Općini Centar da realizira projekte sa privatnim partnerima, a posebno one nerealizirane koji se iz jedne budžetske godine prenose u narednu godinu.

Općinsko vijeće je podržalo i inicijativu Amera Herende da PU Centar sankcioniše vozače koji parkiraju automobile na platou ispred Narodnog pozorišta, kao i inicijativu Zvonka Ivišića da se kantonalnom Ministarstvu saobraćaja ponovo uputi zahtjev za postavljanje zaštitne ograde ili izdignutih ivičnjaka u Ulici Zaima Šarca 94-114. Podržana je inicijativa Dževada Topića da se izvrši usklađivanje Odluke o obavljanju poslovnih djelatnosti u određenim ulicama na području općine Centar sa općinskom Odlukom o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti