Podrška projektima prevencije nasilja kod mladih

Općina Centar već dugi niz godina ostvaruje dobru saradnju sa nevladinim sektorom i pruža finansijsku podršku njihovim projektima koji su na dobrobit za stanovnike središnje sarajevske općine

Nastavljajući praksu pružanja pomoći nevladinim organizacijama koje žele dati aktivan doprinos u rješavanju važnih društvenih pitanja Općina je u prošloj godini, putem Javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja i fondacija, podržala i 14 projekata koji se bave psiho-socijalnim programima koji se odnose na prevenciju i pomoć u porodici i društvu, na probleme nasilja u porodici, maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja. Za navedene projekte je izdvojeno 36.000 KM.

Jedan od podržanih projekata je ''Aktivni mladi u prevenciji maloljetničke delinkvencije'', kojeg je realiziralo Udruženje mladih Forum - UMF. Cilj ovog projekta je smanjenje broja maloljetnih prijestupnika na području općine Centar, kroz uključivanje mladih u programe obuke i druženja kojima bi se doprinijelo njihovoj socijalizaciji. Udruženje je u prethodnom periodu u saradnji sa pedagozima i socijalnim radnicima djelovalo u osnovnim i srednjim školama sa područja općine Centar. U projektne aktivnosti bili su uključeni učenici sa lošim uspjehom i vladanjem, te učenici koji pokazuju elemente nasilničkog ponašanja. Održano je 10 radionica na kojima je prisustvovalo oko 50 učenika. Kroz radionice je mladim ljudima na pristupačan i stručan način pružena pomoć u savladavanju nastavnih sadržaja s ciljem uključenosti u redovne nastavne tokove, kao i edukacija o opasnostima od ovisnosti i posljedicama koje ona nosi sa sobom. 

Za sufinansiranje projekta ''Aktivni mladi u prevenciji maloljetničke delinkvencije'' Općina je izdvojila 1.500 KM. 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti