Socijalno ugroženim penzionerima 50 KM mjesečno za kruh i mlijeko

Općina Centar već više godina izdvaja značajna sredstva iz svog budžeta za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva koje žive na njenom području.
Socijalno ugroženim penzionerima 50 KM mjesečno za kruh i mlijeko

Jedan od takvih programa koji se provodi već niz godina je da penzionerima sa najnižim primanjima koji su u stanju socijalne potrebe, kao i osobama starijim od 65 godina a koje su bez primanja obezbijedi participaciju za kupovinu osnovnih životnih namirnica – kruha i mlijeka. S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze pomenuti pripadnici starije populacije, Općina Centar je u budžetu za 2015. godinu obezbijedila 238.000 KM za realizaciju tog projekta pod nazivom ''Stalna novčana pomoć za kupovinu hljeba i mlijeka penzionerima u stanju socijalne potrebe i licima preko 65 godina starosti bez primanja''.

Planirano je da ovim vidom pomoći bude obuhvaćeno 396 socijalno najugroženijih starijih sugrađana sa područja općine Centar (333 penzionera i 63 osobe bez primanja a koje su starije od 65 godina) koji će svakog mjeseca tokom tekuće godine putem Službe za upravu za rad, socijalna pitanja, zdravstvo izbjegla i raseljena lica dobivati od Općine iznos od po 50 KM namijenjen za kupovinu mlijeka i kruha.

Javni poziv ovoj kategoriji stanovništva objavljen je krajem prošle godine i ostaje otvoren cijelu 2015. godinu. Tekst javnog poziva sa kriterijima za ostvarivanje prava na tu vrstu pomoći dostupan je na info punktu Općine Centar (Mis Irbina 1) i na općinskoj web stranici: www.centar.ba. Osobe koje predaju zahtjev sa potrebnom dokumentacijom moraju biti sa područja općine Centar, a novčana pomoć se dodjeljuje na osnovu važećeg Pravilnika odobrenog od strane općinskog načelnika. Prema riječima Merside Veiz, stručne saradnice iz oblasti socijalne zaštite u općinskoj Službi za upravu za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, do sada je za ovu vrstu pomoći prijavljeno samo 17 socijalno ugroženih penzionera, što je veoma mali broj s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju i položaj ove kategorije stanovništva.

Ovu pomoć trenutno koristi 317 socijalno ugroženih penzionera i 48 sugrađana starijih od 65 godina koji su bez ikakvih primanja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti i putem telefona na broj 562-447.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti