Stanje klizišta na Soukbunaru i drugim područjima općine Centar

U Općini Centar je 22. januara 2015. godine održan sastanak na kojem je razmatrano aktuelno stanje klizišta na Soukbunaru ali i na drugim područjima središnje sarajevske općine.
Stanje klizišta na Soukbunaru i drugim područjima općine Centar

Sastanak je održan na inicijativu općinskog načelnika Dževada Bećirevića i sekretara općinskog organa uprave Jasne Beba.

Učesnike sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici općinskih službi za civilnu zaštitu, za prostorno uređenje i komunalne poslove te za privredu i finansije, o stanju na terenu upoznali su urbanističko-građevinska inspektorica Općine Centar Munevera Migić, stručnjak za klizišta Fuad Babić iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Eso Tucaković, vijećnik u Centru i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice ''Soukbunar''.

Ovom prilikom su izneseni podaci o stanju klizišta na adresama: Pećina 22, 24 i 33, Soukbunar 98, 135 i 137 - Debelo brdo, Nurudina Gackića 71-a, Trebevićka – dio kod zaštitne mreže na stijenama, Stolačka 38 i 40, Alipašina 257, Grdonj 95-98 i Kromolj kod golf igrališta.

Kada su u pitanju klizišta u Ulici Pećina i na lokalitetu Soukbunar – Debelo brdo, istaknuto je da su te lokacije bile predviđene za sanaciju u sklopu projekta sanacije klizišta Trebevićka, koji je realizovan 2008. godine. Međutim, vlasnici zemljišta na ova dva lokaliteta nisu dozvolili izvođaču radova ulazak u njihove posjede, tako da samo iz tih razloga ovi dijelovi klizišta Trebevićka nisu sanirani.

Za sanaciju klizišta u Ulici Nurudina Gackića 71-a urađen je projekt i slijedi odabir izvođača radova. Kad je riječ o daljoj zaštiti od odrona stijena u Trebevićkoj ulici, konstatovano je da treba predvidjeti postavljanje zaštitne mreže sa lijeve i desne strane od već ugrađene mreže, čime bi se riješio problem odrona stijena na kuću Nermina Muratovića.

Za klizište u Stolačkoj ulici kod brojeva 38 i 40 rečeno je da predstavlja već duži period ozbiljan problem kojeg će stručnjaci detaljno ispitati i predložiti način rješavanja. Stručnjaci Zavoda za izgradnju će također ispitati problem klizišta na Kromolju kod golf igrališta i predložiti potrebne mjere.

Učesnici sastanka su informisani da je završena izrada projekta sanacije klizišta u Alipašinoj ulici 257 i odabran izvođač radova koji treba da bude uveden u posao, te da su u toku radovi na sanaciji klizišta na adresi Grdonj 95-98 ali da postoji problem odvoda površinskih voda, jer na tom lokalitetu nije urađena kanalizacija.

Na kraju sastanka je zaključeno da predstavnik Zavoda za izgradnju i predsjednik Savjeta MZ ''Soukbunar'' izvrše 23. januara obilazak svih lokaliteta na području Soukbunara i dostave informaciju sa predloženim prioritetima sanacije i okvirnim iznosom finansijskih sredstava potrebnih za izvođenje tih radova.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti