Učenici osnovnih škola sa Centra u Narodnom pozorištu

Izvedbom baletne predstave ''Palčica'' za učenike sedmog razreda osnovnih škola ''Alija Nametak'', "Isak Samokovlija" i ''Hasan Kaimija'' u Narodnom pozorištu u Sarajevu nastavljena je dugogodišnja saradnja Općine Centar i jedne od najvećih institucija kulture u BiH.
Učenici osnovnih škola sa Centra u Narodnom pozorištu

Baletni ansambl Narodnog pozorišta je 5. novembra 2014. godine izveo baletnu predstavu napravljenu po istoimenoj bajci danskog pisca Hansa Kristijana Andersena, u modernom aranžmanu gdje je muzika Wolfganga Amadeusa Mocarta aranžirana u klasičnom i jazz stilu. Koreografiju i režiju predstave je uradila Nermina Damjan, dok je scenograf Boris Čistopoljski, a kostimograf Amna Kunovac-Zekić.

 

- Nastavljena je dugogodišnja uspješna saradnja sa Općinom Centar. Svake godine djeca iz osnovnih škola dolaze da pogledaju dramu, operu i balet. Općina Centar kao jedina jedinica lokalne samouprave finansira posjete svojih učenika Narodnom pozorištu. Prema našim saznanjima, mlade najviše interesuju dramske predstave, dok organizovanjem baletskih i opernih predstava također djeci pokušavamo približiti i ovu vrstu pozorišne umjetnosti – kazao je Sanjin Mulaomerović, PR Narodnog pozorišta.

 

Za učenike devetih razreda iz škola ''Musa Ćazim Ćatić'', ''Safvet beg Bašagić'' i ''Hasan Kaimija'' 6. novembra 2014. godine odigrana je predstava ''Tartif'', dramski komad Jean-Baptiste Poquelin, poznatijeg kao Molière. Planirano je da sredinom novembra učenici osmih razreda osnovnih škola ''Hasan Kikić'', ''Nafija Sarajlić'', ''Mehmed–beg Kapetanović Ljubušak'' i ''Vladislav Skarić'' pogledaju balet ''Mare Nostrum'', tako da će do kraja ove godine više od 1.800 učenika i njihovih nastavnika pogledati tri kvalitetne pozorišne izvedbe.

 

Od 2009. godine, otkako se realizuje ovaj projekt u saradnji sa Narodnim pozorištem i Službe Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport, 8.784 učenika i 390 nastavnika je posjetilo Narodno pozorište u Sarajevu.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti