Održana javna tribina o osnovnom konceptu RP ''Stambena zona Šip''

U prostorijama Mjesne zajednice ''Betanija-Šip'' (Dejzina Bikića 6) u srijedu, 15. oktobra 2014. godine održana je javna tribina o osnovnom konceptu Regulacionog plana ''Stambena zona Šip''.
Održana javna tribina o osnovnom konceptu RP ''Stambena zona Šip''

 Osim zainteresovanih građana i predstavnika Savjeta ove MZ, tribini su prisustvovali predstavnici Općine Centar Amela Landžo i Anira Dedović, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo (koji je nosilac izrade plana) Jasminka Hodžić i Emir Škrijelj, a iz Gradske uprave (koja je nosilac pripreme plana) Nedreta Komarica i Arijana Musić.

Arhitekta Emir Škrijelj, učesnik izrade RP ''Stambena zona Šip'' prisutnima je pojasnio da ovaj planski dokument obuhvata prostor od 24 hektara između ulica Dejzina Bikića i Alipašina do granice sa Općinom Vogošća, sa prilično gustom stambenom izgradnjom i zemljištem koje je većinom u privatnom vlasništvu. –U ovom dokumentu, osim nove stambene izgradnje objekata spratnosti od dvije do četiri etaže i dva nova dječija igrališta, predviđena je izgradnja nove saobraćajnice širine kolovoza šest metara, koja će riješiti postojeće probleme prilaza stambenim objektima. Prilikom planiranja trase nove saobraćajnice pazili smo da što manje mijenjamo postojeće stanje. Za izgradnju nove saobraćajnice će biti potrebno ukloniti samo dva postojeća individualna stambena objekta– kazao je Škrijelj.

Amela Landžo, stručna savjetnica za prostorno planiranje u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je objasnila da je prilikom izrade koncepta plana obuhvaćen samo urbanistički koncept, dok će u nacrtu ovog dokumenta biti razrađeni i ostali elementi poput komunalne infrastrukture i drugo.

–Narednih deset dana će osnovni koncept RP ''Stambena zona Šip'' biti dostupan građanima u prostorijama MZ ''Betanija-Šip''. Tokom tog perioda sve sugestije i primjedbe građani mogu dostaviti sekretaru ove mjesne zajednice, a za dodatna pojašnjenja mogu se obratiti Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar– kazala je Landžo.

Naredni korak u izradi RP ''Stambena zona Šip'' je usvajanje nacrta dokumenta o čemu će biti organizovana jednomjesečna javna rasprava.

Općina Centar je za izradu ovog planskog dokumenta obezbijedila 75.500 KM u svom budžetu.  

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti