Edukacija o prevenciji i liječenju dijabetesa

U prostorijama Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo (Štrosmajerova 3) 13. oktobra 2014. godine održano je stručno predavanje za zainteresirane građane i članove ovog udruženja o temi ''Prevencija dijabetičkog stopala i sprečavanje amputacije stopala i invalidnosti oboljelih građana općine Centar''. U narednom period planirano je održavanje još tri ovakve edukativne radionice.
Edukacija o prevenciji i liječenju dijabetesa

Specijalista porodične medicine dr. Ranka Kovač je govorila o načinu na koji se oboljeli od dijabetesa trebaju pripremiti za predstojeći ''hladni'' period godine kako bi se spriječile eventualne neželjene posljedice po njihovo zdravlje. –Također smo imali i interaktivni razgovor i davali savjete o ishrani, terapiji, fizičkoj aktivnosti... Na ovaj način smo dijabetičarima posvetili veću pažnju nego što je moguće u ambulantama porodične medicine tokom redovnih pregleda– kazala je Kovač.

 

Nakon predavanja zainteresiranim sugrađanima je posebnim aparatom urađena analiza šećera u krvi za posljednje tromjesečje te pregled stopala sa zvučnom viljuškom i monofilament testom. –Ovaj test je brz i bezbolan pregled pacijenta koji nam omogućava da otkrijemo tzv. ''dijabetičko stopalo''. Test je jeftin, a daje mnogo podataka, što nam omogućava da preventivno djelujemo– kazala je Alma Dervišbegović-Muminović, tehnički sekretar Udruženja.

 

Željko Njegovan, predsjednik Udruženja dijabetičara KS se zahvalio na dosadašnjoj podršci Općine Centar i najavio da će Udruženje predložiti da u saradnji sa Općinom organizira naredne godine u svim mjesnim zajednicama na Centru edukaciju građana sa potrebnim pregledima s ciljem sprečavanja pojave dijabetesa.

 

Udruženje dijabetičara KS je krajem maja ove godine u četiri škole sa Centra organiziralo predavanja o temi ''Dijabetes i mladi'' i tom prilikom je učenicima vršeno mjerenje šećera u krvi. Udruženje je izdalo i dva broja informativne revije za dijabetičare ''Bolji život''. Općina Centar je za realizaciju ovih projekata iz svog budžeta izdvojila 4.065 KM.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti